Sve što treba da znate o nastavku Superlige! Zvezda počinje "poteru" za Partizanom, za ostala mesta u Evropi biće gusto, kao i za opstanak!

09.02.2024

08:58

0

Što bi se reklo, obaveza u Evropi više nema, pa se okrećemo borbi na dva fronta u Srbiji. Videćemo ko će prvi proći kroz cilj, a ko će se seliti u niži rang

Sve što treba da znate o nastavku Superlige! Zvezda počinje "poteru" za Partizanom, za ostala mesta u Evropi biće gusto, kao i za opstanak!
Copyright MN Press

Posle zimske pauze, ponovo ćemo gledati utakmice Superlige. U nastavku šampionata nas očekuje nova borba za titulu između Partizana i Crvene zvezde. Prošle sezone je bilo malo drugačijie, jer su se "umešali" TSC i Čukarički, ali je sada slika ista kao i ranijih godina.

Opet ćemo pratiti trku crno i crveno-belih, koji su se već izdvojili. Doduše, TSC ima još koliko-toliko šansu za priključak, ali opet malo je verovatno da se ozbiljnije uključi u bitku za titulu.

Partizan je polusezonu završio na prvom mestu sa bodom više ispred Zvezde, posle 19 utakmica. U skoro svim timovima bilo je promena, a neke su drastične u vidu promene šefova stručnih štabova. Naravno, bilo je i promena u igračkom kadru.

Takođe, nije na odmet da vas podsetimo na "ulog" na kraju sezone. Ovog puta, prvak neće direktno ići u grupnu fazu Lige šampiona, već će igrati plej-of koji u slučaju neuspeha nudi "utehu" u vidu grupne fazu Lige Evrope.

Vicešampion će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona u stazi pratilaca, treći i četvrti kvalifikacije za Ligu Evrope, dok će petoplasirana ekipa u kvalifikacije za Ligu konferencija. Ako osvajač Kupa ne bude u prvih pet, iz Superlige će četiri ekipe ići u Evropu.

Poslednja dva tima ispadaju iz Superlige, kao i prethodne sezone, dok će 13. i 14. igrati baraž sa trećom i četvrtom ekipom iz Prve lige Srbije.

I konačan redosled će biti poznat posle 30 kola, a zatim i još po sedam u plej-ofu, odnosno plej-autu.

 

Crno-beli dovodili i prodavali, ali i zadržali Saldanju

Krenimo redom, po poziciji na tabeli. Prvi je na redu tim Igora Duljaja koji se kao i većina superligaša spremao na Kipru. I tamo su beležene pobede, Crno-beli su odigrali tri utakmice i pobedili Mladost iz Lučana sa 4:0, Aja Napu takođe sa 4:0 i Botev sa 1:0. Poslednje planirani duel nije odigran zbog nevremena.

Takođe, stigli su i novi igrači. Crno-beli dres su zadužili Lenard Ovusu, Jung-Džun Goh, Denil Kastiljo, kao i Nikola Miličić koji se međutim povredio.

Bilo je i odlazaka, kao što su Mihajla Ilića, Kristijana Belića i Mihajla Petkovića (pozajmica u Novi Pazar), ali je Mateus Saldanja ostao u Humskoj, što je za crno-bele veliki uspeh. Za Brazilca je postojalo interesovanje i dobra ponuda, ali je ona (za sada) odbijena, pa će Duljaj i dalje na raspolaganju imati prvog strelca Superlige, koji je u dosadašnjem delu sezone dao 14 golova. 

MN Press
 

Naravno, tu su i dalje najbitniji kao što su Bibars Natho, Gajas Zahid, golman Aleksandar Jovanović...

Mada se juče, pred sam nastavak sezone pojavila vest da Kvinsi Menig ide iz Humske.

Prethodna polusezona je za crno-bele bila veoma turbulentna, posle neočekivano ranog i razočaravajućeg ispadanja iz Evrope, ali je nešto kasnije usledilo dizanje i pobednički niz. U završnici jesenjeg dela sezone, međutim došlo je i do pada, pa su usledila dva kiksa, poraz od niškog Radničkog i remi sa Radničkim 1923.

Ipak, sve je ispravljeno pobedom u "večitom derbiju" golovima Natha i Saldanje. Tako da je kraj kalendarske godine dočekan u Humskoj na najbolji mogući način. Jer je pobeda nad najvećim rivalom važnija od svih drugih, a i nije dozvoljeno Zvezdi da uveća razliku. Naprotiv, u minusu su sada crveno-beli.

U prvom meču prolećnog dela sezone, crno-beli će gostovati Javoru od 14 časova.

 

Zvezda nastavlja borbu i "poteru" za Partizanom

Zvezda koja želi da odbrani duplu krunu, u nastavak šampionata ulazi bez obaveza u UEFA takmičenjima (posle eliminacije iz Lige šampiona), sa bodom manje, porazom iz decembarskog "večitog derbija", ali što je još važnije sa novim-starim šefom struke Vladanom Milojevićem. Kao što se dobro zna, njegov prethodnik Barak Bahar je dobio otkaz.

Nije bilo promena samo na klupi, već i u igračkom kadru, s tim da se mnogo više pričalo o odlascima, kao što su Jovana Mijatovića, Stefana Mitrovića, Uroša Kabića i Kingsa Kangve. Svi oni su napustili Ljutice Bogdana, mada je Kosti Nedeljkoviću Aston Vila dozvolila da do kraja sezone ostane na pozajmici. Ostali su i pratktično napustili stadion "Rajko Mitić".

Kada je reč o dolascima, stigao je mladi napadač Uroš Sremčević, koji će pojačati konkurenciju u napadu, ali je teško očekivati da će od početka imati veliku minutažu. Rekorder po visini transfera u okvirima Superlige tek treba da se dokaže, a stigao je i golman Ivan Guteša (22), iz Grafičara u kojem je bio u protekloj polusezoni.

Superligaše čeka i Kup

U Kupu Srbije će igrati i sedam članova elitnog ranga. Parovi četvrtfinala su sledeći:

Čukarički - Vojvodina

Radnički 1923 - Novi Pazar

Crvena zvezda - OFK Vršac

Partizan - Voždovac

Ali kostur ekipe je u suštini ostao. I dalje su na raspolaganju Omri Glazer, Mirko Ivanić, Aleksandar Katai, Aleksandar Dragović, Milan Rodić, Srđan Mijailović, Gelor Kanga, Osman Bukari (odbijena ponuda)...

Mada treba reći i da su "motori" u prethodnom periodu, Katai i Ivanić u poslednje vreme veoma malo bili na terenu, pošto su pauzirali zbog povreda. Ipak, njihov povratak se očekuje sa nestrpljenjem u crveno-belom taboru.

Na pripremama je odigrano šest utakmica, uz isto toliko pobeda, ako računamo i meč mladih timova.

Protiv Hlorake je bilo 3:2, protiv Zalaegeršega 1:0, protiv Spartaka 3:1, protiv Mladosti 2:0, protiv Pafosa U20 4:0, dok je duel sa Botevim prekinut prilikom vođstva od 2:1.

Prolećnu sezonu crveno-beli otvaraju na svom stadionu protiv Voždovca (subota, 16.30) koji ih je pobedio letos, tako da u ovoj utakmici postoji imperativ pobede. Prvo što svaki novi (eventualni) kiks komplikuje borbu za odbranu trona, a postoji i ta doza želje za revanšom "zmajevima".

A i kako je odbrana titule postavljena kao cilj svih ciljeva, jasno je kakvo je moranje u nastavku sezone.

Takođe, podsećamo da će 9. marta biti odigran novi "večiti derbi" i tada će Zvezda biti domaćin. Možda će i ovaj duel biti presudan za kasniji tok takmičenja.

 

Koliko sada može aktuelni viceprvak, TSC?

Najbliži pratilac "večitim rivalima" je TSC. Ekipa Žarka Lazetića nastavak sezone dočekuje sa deset bodova manje od Partizana i devet od Zvezde, kao i posle okončane misije u Ligi Evrope.

Klub iz Bačke Topole je pripreme odradio u Španiji i imao na raspolganju test rivale iz nekoliko zemalja. Tako su odigrali nerešeno sa mađarskim Diošđerom (1:1), pobedili Vankuver sa 2:1, a od Sijetla izgubili sa 3:2. Za kraj boravka u Marbelji, sa 2:0 je pobeđen AIK Stokholm.

Može se reći da je zbog boravka u Španiji, TSC imao kvalitetnije rivale od Zvezde i Partizana, ali kao što je rečeno, sada je u značajnom zaostatku. Podsetimo, prošle sezone ekipa iz Bačke Topole je bila vicešampion, a sada u nastavak šampionata ulazi bez Josipa Ćalušića koji je otišao u Japan i Dušana Cvetinovića koji je prešao u Mladost.

MN Press
 

- Zadovoljan sam, ova еkipa jе zajеdno sada vеć višе od šеst mеsеci. Igrači sе dobro dopunjavaju, naravno ima još grеšaka, ali sam uvеrеn da ćеmo u nastavku prvеnstva pruža­ti još boljе partijе. Praktično nismo promеnili sastav, otišao jе Ćalušić, ali pro­blеma nema. Na svakom mеstu u timu imamo kvalitеtna rеšеnja - kazao je Lazetić čiji će tim u 20. kolu gostovati IMT-u.

I uoči nastavka sezone, tim iz Bačke Topole je potvrdio da je angažovao Aleksu Pejića (1999), koji može da igra na poziciji zadnjeg veznog i centralnog beka. Stigao je iz bečkog Rapida.

 

Iza TCS-a je baš "gusto"

Od četvrtog do osmog mesta, koja garantuju plej-of baš je "gusto".

Imamo Čukarički, Novi Pazar, Voždovac, Vojvodinu i Mladost, a razlika u bodovima je veoma mala. Beogradski belo-crni imaju i Pazarci imaju po 29, a Lučanci 25 bodova. I ako se zna da četvrto i peto mesto vode u UEFA kvalifikacije, borba će biti žestoka, mada ne smemo da zaboravimo ni Spartak koji takođe ima 25 bodova, ali je u ovom trenutku u plej-aut grupi.

Ono što je zanimljivo da će većinu od pomenutih klubova voditi novi trener. Tako je na primer "brđane" od Igora Matića preuzeo Gordan Petrić, a stigli su Slobodan Tedić, Nemanja Milojević, kao i Brazilac Melo. Mada treba reći da će Tedić biti na dužoj pauzi zbog operacije pluća.

MN Press
 

I upravo će Čukarički, današnjim (15.30) gostovanjem Radniku otvoriti prolećni deo sezone.

Promena na klupi desila se i u Pazaru, pa je novi šef struke "plavih" pomenuti Matić. Pazarci su se pripremali u Turskoj, tačnije Antaliji i učinak je bio sledeći. Zabeležene su dve pobede (Radomiak 3:1, Jablonec 2:1), dva remija (Olimpija 2:2, Debrecin 0:0) i jedan poraz (Surkon 3:1).

U zimskom prelaznom roku su stigli Mihajlo Petković (pozajmica iz Partizana), Nikola Srećković (pozajmica iz Visle Plok), kao i golman Filip Pajović, ali će se i dalje najviše očekivati od onih najiskusnijih, Adema Ljajića, Marka Ščepovića i Sejdube Sume.

Pazarce sutra (13.00) očekuje gostovanje u Pančevu, Železničaru.

Voždovac je "posebna" priča kada je reč o smeni trenera. Marko Savić je po povratku sa Kipra, sa priprema podneo ostavku, pa je na njegovo mesto došao najmlađi trener u istoriji Superlige, Nikola Mitić koji ima samo 32 godine.

I kao što je rečeno, imaće najteži mogući zadatak na debiju, a to je gostovanje braniocu titule.

Inače, tokom priprema, "zmajevi" su na Kipru izgubili od Vojvodine (2:1), zatim pobedili tamošnjeg drugoligaša Enad sa 7:0, a onda uoči odlaska sa "rajskog ostrva" izgubili od Čukaričkog sa 2:1, posle 120 minuta. Onda su u Beogradu odigrali još dva test meča, i izgubili od Grafičara sa 3:1, odnosno od IMT-a sa 1:0.

Prenosi i dalje na TV Arena sport

Kao i do sada sve prenose utakmica najkvalitetnije fudbalske lige naše zemlje možete da pratite na kanalima TV Arena sport.

Kao i Voždovac i Vojvodina ima 28 bodova. I "stara dama" ulazi u nastavak sezone sa novim šefom struke, Božidarom Bandovićem koji je postavljen posle odlaska Ranka Popovića u Japan.

Tokom priprema na Kipru, Voša je odigrala tri prijateljske utakmice, na kojima je ostvarila učinak od dve pobede (Voždovac 2:1, Ahironas Onisilos 5:1) i jednog poraza (Ararat 1:2). Kao generalna proba bila je planirana utakmica sa Čukaričkim, ali je otkazana zbog lošeg vremena.

U prvom prolećnom kolu prvenstva, novosadski tim će sutra (15.00) biti domaćin Mladosti iz Lučana. Ulaz na tribine "Karađorđa" biće besplatan, a navijači će moći da pozdrave i novajlije, a to su Dragan Rosić, Vukan Savićević, Njegoš Petrović i Seid Korać.

I poslednja ekipa (trenutno) u plej-of grupi je Mladost, koja se takođe pripremala na Kipru. Tim Tomislava Sivića odigrao je pet utakmica, a slavili su protiv Železničara, Lehije i Peje, dok su poraženi od Partizana i Zvezde.

U toku priprema na Kipru, Mladost je dobila i značajno pojačanje u vidu pomenutog štopera Dušana Cvetinovića, ali je i prodala Zvezdi Sremčevića, pa se može reći da su zbog tog transfera Lučanci i bili u centru pažnje.

Facebook/FK Crvena zvezda
 

 

U plej-aut grupi će takođe biti napeto, počinje "borba za život"

Odmah ispod crte se nalazi Spartak, koji ima isti broj bodova kao i Mladost. Najveći adut Subotičana koji su napravili veliki transfer (Strahinje Tanasijevića) u MLS, biće svakako i dalje Nenad Lalatović.

Na Kipru su "golubovi" odigrali pet utakmica. Slavili su protiv kiparskog Ksilotimbua (1:0), APOEL-a (1:0), Etnikosa (6:0) i pančevačkog Železničara (1:0), dok su jedini poraz pretrpeli od Crvene zvezde. U okršaju dva superligaša bilo je 3:1 za crveno-bele.

MN Press
 

Poslednji test je bio prošle subote, kada je Inđija bila bolja sa 2:0, a Spartak će u Kruševcu protiv Napretka, u ponedeljak (16.00) zatvoriti 20. kolo.

TInače, u redove Spartaka došli su Nemanja Krsmanović, Stefan Tomović, Ilija Martinović, Marko Kerkez, a predstavljen je i dvojac iz omladinske škole koji je potpisao profesionalne ugovore. To su Nikola Puškar i Frensis Ebuke.

Iza Subotičana su zatim Radnički 1923 sa 23 boda, kao i trio sa po 21 poenom. To su IMT, Javor i Napredak. Tako da bi, da se sada završi takmičenje u baraž išli Kruševljani (21 bod) i Železničar (18), dok bi u niži rang išli timovi sa juga Srbije, Radnički i Radnik.

Kragujevčani koje predvodi Feđa Dudić pripreme su odradili u Antaliji, bez poraza. Odigrali su nerešeno sa Lođom (1:1), kao i sa Krila Sovjetovim, a jedinu pobedu su upisali protiv Altaha iz Austrije - 2:1. Po povratku u Srbiju, u generalnoj probi, novi remi od 1:1, protiv OFK Beograda.

MN Press
 

Sa po 21 bodom, imamo čak tri kluba. Na čelu ove grupe su "traktoristi" koji su za sada na dobrom putu da sačuvaju status superligaša u debitantskoj sezoni, mada treba reći da su ove zime bili u centru pažnje zbog transfera. Prvo su prodali Miloša Lukovića, a onda angažovali Nikolu Terzića.

Javor je na pripremama bio nešto bliže Srbiji, u Rovinju, uz učinak 1-1-1. Ekipa Radovana Ćurčića je onda odigrala i generalnu proveru, a protiv Metalca nije bilo golova. Kao što je rečeno, u goste im dolazi lider Partizan.

U Turskoj su brusili formu i fudbaleri Napretka. Odigrao je tim Vladimira Gaćinovića u Antaliji četiri prijateljske utakmice, a skor je dve pobede (Mariska Merš - 2:1, Radomiak Radom - 1:0), remi (Gangvon - 0:0) i poraz (Rubin Kazanj - 2:5).

Kolo će u ponedeljak zatvoriti duel u Kruševcu, između Napretka i Spartaka.

Na pretposlednjem mestu su Nišlije, na čiju se klupu vratio Nikola Trajković. I Radnički je bio u Turskoj na pripremama, pa je u četiri meča upisao pobedu, remi i dva poraza. U prvom meču pobedili su olimpijsku reprezentaciju Uzbekistana (3:2), a onda su usledili porazi od čeških ekipa Karvine (0:2) i Slovačkog (0:1) i remi sa bugarskom Ardom (1:1).

MN Press
 

Na "Čairu" je bilo veoma "živo" kada je reč o transferima. 

Otišlo je više od deset igrača, između ostalih i Aleksandar Pejović, Saša Marjanović, Dragan Rosić, Lazar Pavlović, Miljan Škrbić, Nikola Vlajković, Sava Petrov... Ali je bilo i dolazaka. Na primer, stigli su golman Nikola Vasiljević, Andrija Luković, kamerunski reprezentativac Kolins Faj, Marko Petković, nekada kapiten Crvene zvezde i mlade reprezentacije Srbije, Edmund Ado, koji je stigao na pozajmicu iz Zvezde, Nigerijac Jusuf Bamidele...

I svi će se oni boriti za nove bodove, kako bi se približili timovima koji su iznad na tabeli.

Prvi meč biće gostovanje Radničkom 1923 (nedelja, 13.00) koji je deseti i ima šest bodova više.

Jasno je da su najtežoj poziciji Surduličani koji posle 19 kola imaju skromnih 11 bodova, a kao što je rečeno šansu za osvajanje bodova imaju protiv Čukaričkog. Radnik, na čijoj je klupi Dušan Đorđević bio je na pripremama u Antaliji, uz učinak od tri pobede i jednog meča bez golova.

I sada nam samo ostaje da vidimo šta će da se desi na kraju sezone, odnosno ko će da zauzme koje mesto.

 

Superliga, 20. kolo:

Petak:

Radnik - Čukarički 15.30

Subota:

Železničar - Novi Pazar 13.00

Javor - Partizan 14.00

Vojvodina - Mladost 15.00

Crvena zvezda - Voždovac 16.30

Nedelja:

Radnički 1923 - Radnički 13.00

IMT - TSC 15.00

Ponedeljak:

Napredak - Spartak 16.00

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike