Fudbalska revolucija na pomolu! Uvodi se plavi karton - evo šta on znači i zbog čega će se dobijati!

08.02.2024

18:10

0

Autor: A. Š.

Međunarodna fudbalska asocijacija potpisala je odluku o upotrebi novog kartona, prvi put od uvođenja žutog i crvenog na Mundijalu 1970. godine

Fudbalska revolucija na pomolu! Uvodi se plavi karton - evo šta on znači i zbog čega će se dobijati!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Fudbal kakav danas poznajemo uskoro odlazi u istoriju i sve to zbog odluke koju je planira da implementira Međunarodna fudbalska asocijacija (IFAB). Britanski „Telegraf“ u četvrtak je objavio ekskluzivu – IFAB je potpisao uvođenje novog kartona, prvog od kako su se na Mundijalu 1970. pojavili žuti i crveni karton.

Plavi karton će biti predstavljen u petak i predstavlja revolucionaran potez Međunarodne fudbalske asocijacije u pokušaju da se tokom utakmica nefudbalske stvari svedu na minimum.

Uvođenje plavih kartona testirano je tokom sezone u nižim kategorijama velškog i švedskog fudbala, a na premijeru na najvećoj sceni moraće da sačeka do usavršavanja akcionih protokola, što znači da ga sigurno neće biti na predstojećem prvenstvu Evrope, kao ni u narednoj sezoni Lige šampiona.

Plavi karton dobio je tu boju kako bi se vidno razlikovao od žutog i crvenog kartona, a arbitri će moći da ga pokažu u slučaju da igrač napravi faul koji sprečava obećavajući napad, kao i zbog protesta koje mu budu upućivali igrači na terenu.

- Loše ponašanje igrača smo identifikovali kao ozbiljan problem za fudbal. Ispitujemo šta možemo da uradimo kroz promenu pravila igre. Vremenski ograničeno isključenje moglo bi da bude ima snažnije dejstvo na fudbalere od upozorenja. Takođe, sa raznih strana postoji veliko interesovanje za ideju da u budućnosti samo kapitenu tima bude dozvoljeno da priđe sudiji – rekao je član IFAB Lukas Brud.

Što se tiče sankcija koje povlači plavi karton, fudbaler koji ga dobije moraće da napusti teren na 10 minuta tokom koji će njegov tim igrati sa igračem manje, a ukoliko bi isti akter utakmice dobio dva plava kartona, ili kombinaciju plavog i žutog, to bi automatski značilo i trajno isključenje bez prava zamene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike