Top 5 detalja 2. kola Superlige: Zvezda, kao što je i počela, ubitačno, Partizanu pobeda bila preko potrebna, a Vojvodina muku muči

08.08.2023

13:10

0

U naš nedeljni izbor uvrstili smo i Surduličane, kao i debitante u elitnom rangu

Top 5 detalja 2. kola Superlige: Zvezda, kao što je i počela, ubitačno, Partizanu pobeda bila preko potrebna, a Vojvodina muku muči
Copyright MN Press

Završeno je i drugo kolo Superlige Srbije, odigrano je osam utakmica, a u narednim redovima izdvojićemo pet najbitnijih detalja po kojim će se ova runda pamtiti. Ti detalji su uglavnom vezani za klubove iz vrha tabele, ali krenimo redom.

Zvezda očekivano, dominantna

Branilac titule, Crvena zvezda je samo još jednom potvrdila ono što se i očekivalo, da će dominirati u ovoj sezoni.

Posle uvodne pobede nad Vojvodinom, na "Rajku Mitiću" je gostovao Napredak i prošao za nijansu bolje. Novosađani su primili pet, a Kruševljani gol manje. Tako da je sada tim Baraka Bahara prva na tabeli sa maksimalnim učinkom. Učinak 2-0 ima još samo gradski rival Čukarički, ali uz znatno slabiju gol razliku, 4:1, u odnosu na 9:0.

Izraelski trener nije mogao da računa na baš sve fudbalere (pre svega mislimo na Mirka Ivanića), ali se to nije mnogo osetilo u duelu sa Napretkom. Ponovo je meč otvoren na najbolji mogući način, pošto je Žan Filip Kraso bio strelac sa bele tačke, već u petom minutu. A pitanje pobednika je rešeno već u 37. minutu, pošto je tada bilo 3:0. Iako je ekipa Dragana Perišića krenula nešto jače u nastavku, "sasekao" ih je novi gol Krasoa koji se već izdvojio na vrhu liste strelaca u šampionatu, sa četiri gola. Osman Bukari je na dva.

MN Press
 

Tako da je posle postojala i mogućnost da šansu dobiju mlađi i igrači sa manjom minutažom.

Ako gledamo ove dve prethodne utakmice, onda bi i gostovanje u Lučanima, izabranici Bahara trebalo da reše bez većih problema. Jer u ovom trenutku, Zvezda ima roster koji odskače.

Partizanu je ova pobeda bila preko potrebna

Pobedio je i Partizan i to u Novom Sadu, Vojvodinu. Crno-belima je ovaj trijumf bio preko potreban. Podsetimo, u prvom kolu je bilo 3:3 protiv TSC-a, a posle tog meča, bilo je baš burno. Tražili su iz Humske i smenu predsednika Sudijske komisije FSS Dejana Filipovića, ali se na kraju ipak sve smirilo.

Onda je došlo gostovanje na "Karađorđu" koje je bilo svojevrsno "biti ili ne biti" za ekipu Igora Duljaja. Da je kojim slučajem došlo do poraza, problemi bi bili još veći.

Ali, na visini zadatka bili su novajlija Saldanja i "starosedelac" Kvinsi Menig, za 2:0. Ova pobeda je stigla u pravi trenutak, da se upišu tri boda, ali i da se napravi dobra uvertira pred gostovanje Sabahu u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Ono što može da raduje šefa struke tima iz Humske, da je Saldanja ponovo bio strelac.

Promo/FK Partizan
Fudbaleri Partizana slave gol na "Karađorđu"

Ne može da ga raduje ni što mora da razmišlja i o stvarima koji nisu u domenu njegovog posla. Na konferenciji u Novom Sadu, apelovao je na upravu da navijačima vrati novac za sezonske ulaznice ili da taj iznos bude simboličan. Realno, to je samo prosipanje Duljajeve energije, koji treba da razmišlja samo o taktici i svojim igračima.

Još jedan dobar detalj za Partizan je što su u Novom Sadu imali podršku Grobara koji su ponovo skandirali "uprava napolje", ali ostaje da se vidi šta će se desiti u nedelju, kada u Humskoj bude gostovao niški Radnički.

Početak meča je zakazan za 19 časova, pa ćemo da vidimo da li će navijači doći, pošto su Grobari apelovali da se podrška timu pruža samo na gostovanjima, ali ne i u Humskoj.

Vojvodina već upala u krizu rezultata

Na "Karađorđu" mogu samo da budu zabrinuti. Tačno je da je nekoliko važnih igrača otišlo, i da se možda novajlije još nisu privikle, ali učinak ekipe Radoslava Bataka je 0-4 računajući sva takmičenje. Uz eliminaciju iz Evrope, od Apoela (ukupno 2:4), Zvezda ih je deklasirala sa 5:0, a onda ih je pobedio i Partizan. 

Jasno je da postoji rezultatska kriza, ali ako je za utehu, već na startu Superlige su završili sa dva najteža protivnika, Zvezdom i Partizanom, pa sada za vikend imaju šansu za prve bodove. Jeste da gostuju, ali idu u Kruševac i igraće protiv Napretka koji takođe ima nulu na "kontu".

To će ujedno biti i dobar test za "staru damu" koliko vredi.

MN Press
 

O UEFA takmičenjima ne moraju više da razmišljaju, sve karte mogu da bace na Superligu i ako kiksnu ponovo, to bi ih "ubilo" već na samom početku. Jer ekipa koja je prošle sezone bila peta i izborila se za UEFA kvalifikacije sigurno se nije nadala ovako lošem startu.

Radnik u centru pažnje zbog terena, ali i VAR pauze

Surduličani mogu da budu veoma zadovoljni kako su startovali u novoj sezoni. U prve dve utakmice su osvojili četiri boda, mada se o Radniku ovih dana prilično pričalo i zbog dodatnih problema.

Reč je o terenu, pošto su travu napale gljivice, pa su silom prilika kao domaćini igrali u Nišu.

- Fudbalski klub Radnik užurbano radi na otklanjanju problema koji su uzrokovali oštećenje terena i očekujemo već  da na “maloj Bombonjeri” dočekamo Novi Pazar u utakmici 4. kola Superlige - navodi se u saopštenju Surduličana.

Takođe, detalj iz meča sa Spartakom će se dugo pamtiti. VAR provera regularnosti gola trajala je čak osam minuta, Proveravao se gol Vukašina Bogdanovića, sve je trajalo je osam minuta, što je na kraju uticalo na to da se u nadoknadi igra čitavih 14 minuta.

Debitant upisao prve bodove

I poslednji detalj, koji smo uvrstili u naš izbor je vezan je za debitanta u elitnom takmičenju. IMT je upisao prvi bod u utakmici sa Voždovcem.

Zanimljivo je da je meč odigran na terenu "zmajeva", mada su formalni domaćini bili "traktoristi". Na kraju je bilo 2:2, s tim da je IMT imao i prednost od 2:1. Ali su na kraju ispustili "ceo plen", tačnije bod Voždovcu je doneo Borisav Burmaz u 77. minutu.

MN Press
Fudbaleri IMT-a slave gol na "Krovu"

Kada je reč o drugom debitantu, Železnilčaru, posle uvodne pobede usledio je poraz od Lučanaca.

 

Superliga, 2. kolo

Četvrtak

Radnički Niš - TSC 0:3

(Ćirković 64, Rakonjac 84, Kuveljić 90)

Subota

Javor - Novi Pazar 3:1

(Gigić 13, Obradović 47, Kembel 51 - Adešinja 56)

Železničar - Mladost 0:2

(Sremčević 14, Milošević 36)

Nedelja

Crvena zvezda - Napredak 4:0

(Kraso 5p, 71, Bukari 35, Mijailović 37)

Radnički 1923 - Čukarički 1:2

(Činedu 62 - Docić 57, Tošić 67)

Vojvodina - Partizan 0:2

(Saldanja 47, Menig 74)

IMT - Voždovac 2:2

(Luković 53, Glišić 74 - Jočić 47, Burmaz 77)

Ponedeljak

Radnik - Spartak 2:0

(Mitošević 4, Bogdanović 58)

Standings provided by Sofascore

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike