Osvrt na kolo 1: Najava superligaškog tornada – Baharova Zvezda, Partizanova žalba i novi maler Radnika

02.08.2023

11:59

0

A tek je počelo i već nema mira

Osvrt na kolo 1: Najava superligaškog tornada – Baharova Zvezda, Partizanova žalba i novi maler Radnika
Fudbaleri Partizana u razgovoru sa sudijom - Copyright MN Press

Prošla sezona završila se kako se završila, šestom titulom Crvene zvezde, vicešampionskom pozicijom TSC-a i lošim četvrtim mestom Partizana. Uz to, dogodio se i slučaj Kolubara, pa je leto poslužilo za mir na domaćim terenima, ali i da se konačno uspostave norme i načela po kojima će se igrati u kalendarskoj 2023/24 sezoni.

I još nije počelo, a već problem. Pet dana pre prve utakmice, saznali smo da Srbija neće biti jedina sa 17 timova u ligi, Kolubara je uprkos brojnim žalbama, ipak kažnjena i prebačena u niži rang, odnosno Prvu ligu Srbije. Odahnuli su mnogi.

A šta nam je tek prvo kolo donelo… Prvo pa muško. Dva derbija, jedan u Bačkoj Topoli, drugi u Beogradu, znate već gde je bilo zanimljivije, a zbog toga što nije bilo jednostavno, juče smo imali konferenciju predsednika Sudijske komisije, Dejana Filipovića.

Želeo je Partizan da od prvog kola popravi prošlosezonski utisak, ali… TSC je pokazao da nije slučajno završio sezonu na drugom mestu i da će sa pravom ove godine igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Crno-belima se te činjenice ne dopadaju. Napali su snažno, igrali odlučno, navijači Partizana su na trenutak imali razloga za ponos na svoju ekipu. Ali je meč okončan remijem, pa su usledila prepucavanja, da li je sudija Milan Mitić bio nečiji izaslanik u Bačkoj Topoli, ili jednostavno nije bilo prekršaja na Nemanji Nikoliću. A možda je i Leskovčanin blok Aleksandra Šćekića uočio na vreme. Bilo kako bilo, crno-beli su, kako su smatrali da su oštećeni tražili ostavku Filipovića. Nisu je dobili, već jednočasovno obrazlaganje pred medijima i analizu spornih situacija, koje su dva dana ranije iz Humske istakli u saopštenju. Ako se po jutru dan poznaje, ovaj meč nam najavljuje superligaški tornado.

MN Press
 

 

U Ljutice Bogdana potpuno druga priča. Očekivali smo derbi crveno-belih, a dobili smo ubedljivu pobedu Crvene zvezde. Vojvodina je krenula put Novog Sada sa pet golova u mreži, već fokusirana na revanš u Ligi konferencija sa ekipom APOEL-a. Interesantno , ali uprkos velikoj pobedi, Barak Bahar nije bio zadovoljan, dok je sa druge strane Radoslav Batak, nezadovoljstvo pred medijima uspeo da prikrije komentarom da je bilo i dobrih stvari. Sve u svemu, Zvezda sa Baharom deluje nepobedivo. Pokazali su to na pripremama, moglo se videti i protiv Fiorentine, a i ubedljiva pobeda nad Vošom, samo je dodatni vetar u leđa timu koji ove sezone napada Ligu šampiona iz grupne faze.

Printscreen/TV Arena sport
 

 

Nije moglo mirno da protekne ni na zatvaranju kola, Radnik je gostovao u Lučanima, a već nakon 90 sekundi teren su morali da napuste mladi Jovan Anđelković i Filip Žunić. Štoper domaćeg tima je oštro startovao na Anđelkoviću, Miloš Milanović je odmah pokazao crveni karton, a kasnije je ustanovljeno da je igrač Surduličana doživeo prelom noge. Podsetila je ova situacija na onu kada je stradala noga Vuku Mitoševiću, ponovo Radnik nema sreće. Od drugog minuta, nikome se nije ni igralo, pa je utakmica završena, nepopularnim 0:0.

Novajlija u takmičenju, pančevački Železničar, dok se sprema da nam pokaže svoj dom, na gostovanju u Kruševcu je izveo jednu dobru predstavu i protiv standardnog superligaša slavio sa 1:0. Ali ajde da ne sudimo pre vremena Napretku.

I Čukarički je pobedom otvorio sezonu. Na stadionu koji još uvek čeka na renoviranje, Brđani su bili bolji od niškog Radničkog sa 2:0, prvi put još od 3. juna 2020. godine. Čuka, kao i do sada, mirno i dostojanstveno igra svoju igru i krči svoj put. A uskoro ih čekaju i kvalifikacije za Ligu Evrope.

Pazarci su na svom stadionu kraj Jošanice slavili sa 2:0 nad ekipom Radničkog 1923. Početak sezone ne podseća na prošlogodišnji, ali raduje trijumf nakon teške borbe u finišu, pa možda u nastavku ponovo iznenade nestvarnom seerijom dobrih rezultata, koja je na ulice izvukla gotovo čitav grad.

Još jedna “nula” došla je “na krovu”. Ivanjički Javor je neutralisao mladu ekipu Voždovca. Ipak, domaćini su ozbiljno shvatili prvi remi u sezoni, pa su tokom jučerašnjeg dana stigla i pojačanja. A u Subotici, još jedan novajlija u ligi, IMT, je prikazao dobru igru, ali je domaćim bio siguran, 2:1. Ali, ako smo nešto shvatili na ovom meču, a to je da će se oba tima boriti za plej-of, ali ajde da ne izvodimo zaključke nakon samo jednog kola.

Suma sumarum, čekali smo ovu sezonu iz mnogo razloga. Kako će Zvezda sa Baharom, da li će Partizan uspeti da se podigne, šta će biti sa Kolubarom, može li tim koji nije iz prestonice da pomrsi konce večitima, samo su pitanja koja su se nadovezivala. I evo, prvo kolo je odigrano, videli smo svi šta smo videli, kakav nas nastavak čeka, samo neka ne bude “nula”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike