Derbi u kojem je bilo svega – fudbala, boksa i vatrometa! Na današnji dan pukla je Vasiljevićeva bomba sa Autokomande! (FOTO/VIDEO)

06.04.2024

07:03

0

Autor: A. Š.

Jedan od najinteresantnijih okršaja Partizana i Crvene zvezde odigran je na stadionu JNA

Derbi u kojem je bilo svega – fudbala, boksa i vatrometa! Na današnji dan pukla je Vasiljevićeva bomba sa Autokomande! (FOTO/VIDEO)
Saša Ćurčić i Dejan Stefanović - Copyright MN Press

Mnogo je u istoriji bilo ultrazanimljivih i velikim nabojem obeleženih večitih derbija. Ipak, jedan posebno ostaje u sećanjima, pogotovo navijačima Partizana.

Taj duel dva najveća srpska kluba odigran šestog dana aprila 1994. godine na stadionu JNA. Crno i crveno-beli susreli su se u revanš meču polufinala Kupa Jugoslavije, na koji je Crvena zvezda donela minimalnu pobedu iz prvog duela na Marakani.

Padala je tog dana u Beogradu prava jesenja kiša… Kako je utakmica odmicala teren na Partizanovom stadionu postajao je sve teži za igru, što je dodatno uticalo da se tenzija podigne do tačke ključanja i eksplozije koja je usledila kada su se žestoko potukli Zoran Bata Mirković i Ante Drobnjak, zbog čega su dobili direktne crvene kartone.

Kolale su kasnije priče da su dvojica fudbalera svoj obračun nastavili i u tunelu koji se tada nalazio ispod južne tribine stadiona JNA, a mora se priznati da smirivanju uzvrelih strasti nije pomogao ni glavni sudija tog derbija Savo Čokanica, koji je svojim pojedinim odlukama dovodio igrače oba tima do „nervnog rastrojstva“.

MN Press
 

Možda i najbolji opis kišnog aprilskog derbija dao je Zvonko Mihajlovski. Nekoliko trenutaka pre nego što je pao gol odluke, nekadašnji komentator RTS-a uzviknuo je kako je na utakmici bilo svega – i fudbala, i boksa, i vatrometa!

Samo nekoliko sekundi kasnije vatromet je usledio na južnoj tribini. Petar Vasiljević je sa skoro 40 metara ispalio projektil koji je Partizan odveo u borbu za trofej, postavivši konačnih 3:1.

Prethodno je Savo Milošević u 35. minutu anulirao prednost Zvezde iz prvog meča. U 77. minutu Ilija Ivić je postigao gol iz penala i doveo crveno-bele nadomak finala, s obzirom da je do kraja susreta izabranicima Ljubiše Tumbakovića trebalo da postignu još dva gola.

MN Press
 
MN Press
 

Nadu im je golom sa bele tačke vratio Milošević u 85. minutu, da bi četiri minuta kasnije Vasiljević „sa Autokomande“ odveo Partizan u finale.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike