Derbi se nekada igrao i na Uskrs! Bjekovićev gol rukom i Zvezdina dominacija kao nikad pre na JNA! Na današnji dan - 58. derbi! (VIDEO)

28.03.2023

06:56

0

Autor: A. Š.

Mnogo toga, danas potpuno nezamislivo, odigralo se tog uskršnjeg poslepodneva 28. marta

Derbi se nekada igrao i na Uskrs! Bjekovićev gol rukom i Zvezdina dominacija kao nikad pre na JNA! Na današnji dan - 58. derbi! (VIDEO)
Detalj sa 58. derbija - Copyright MN Press

Verovali ili ne, fudbal se nekada u Srbiji igrao i na Uskrs. I to ne bilo kakva utakmica, već ona najveća – večiti derbi… Danas je tako nešto gotovo nezamislivo, a pre skoro pola veka zabeležena je, dotad, najubedljivija pobeda Crvene zvezde na stadionu JNA – 1:4.

Na današnji dan 1976. godine odigran je 58. večiti derbi. Po mišljenju mnogih jedan od pet najboljih svih vremena, u koji je Partizan ušao kao blagi favorit, a na kraju ga je završio do nogu potučen od najvećeg rivala.

Mnogo toga, danas potpuno neostvarivo, odigralo se tog uskršnjeg poslepodneva 28. marta. Između ostalog, na stadionu JNA okupilo se oko 60.000 ljudi, a koliko je interesovanje vladalo govori i to što je bar još 10-ak hiljada navijača ostalo van zidina fudbalskog zdanja na crno-beloj strani Topčiderskog brda, na koji su Zvezdini fudbaleri stigli u laganoj šetnji od Upravne zgrade „Marakane“.

Što se tiče same utakmice, posle početne inicijative Partizana, crveno-beli su brzo preuzeli potpunu kontrolu utakmice i već do odlaska na veliki odmor rešili pitanje pobednika, golovima Sušića u 20, Stamenkovića u 30. i Savića u 36. minutu.

Zvezdinom tadašnjem kapitenu Jovanu Kuletu Aćimoviću duel na stadionu JNA bio je poslednji derbi pred odlazak u Nemačku. Zbog toga je bio dodatno motivisan da ostavi veći trag na toj utakmici, a nije puno nedostajalo da ponese zvanje tragičara. Naime, početkom drugog poluvremena, nezadovoljan time što nad njim nije dosuđen prekršaj za penal, Aćimović je demonstrativno skinuo kapitensku traku, bacio je i krenuo ka tunelu. Ipak, saigrači su ga brzo „obuzdali“ pa je Aćimović nastavio meč, koji će biti upamćen po još jednom kuriozitetu – počasnom golu Partizana postignutom rukom od strane Nenada Bjekovića u 50. minutu.

Mala nada navijača Partizana da bi, ipak, mogli da izbegnu ubedljiv poraz, trajala je 11 minuta, pošto je Srboljub Stamenković postigao svoj drugi pogodak i tako zapečatio sudbinu kasnijeg šampiona Jugoslavije, koji je odlučen čuvenom utakmicom u Ljubljani gde su crno-beli savladali Olimpiju Bjekovićevim golom u poslednjim momentima utakmice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike