Bojkot Delija i Grobara, Stojke dao "zapaljivu" izjavu, Bata jurio sudiju... Tačno pre 17 godina odigran 126. večiti derbi (FOTO, VIDEO)

01.04.2023

07:26

0

Autor: D. N.

Utakmica između Partizana i Zvezde koje su vodili stranci završena bez pobednika

Bojkot Delija i Grobara, Stojke dao "zapaljivu" izjavu, Bata jurio sudiju... Tačno pre 17 godina odigran 126. večiti derbi (FOTO, VIDEO)
126. "večiti derbi" - Copyright MN Press

Svaki fudbalski "večiti derbi" je priča za sebe, a tačno na današnji dan, 2006. godine odigran je 126. po redu. Taj, igran na stadionu Partizana bio je po mnogo čemu poseban. Prvo, završen je najnepopularnijim rezultatom, zatim obe navijačke grupe, i Delije i Grobari su bojkotovali, a bilo je i crvenih kartona.

U taj duel, Crvena zvezda je ušla kao prvoplasirana sa sedam bodova više od crno-belih. Inače, tada je dres crveno-belih nosio Vladimir Stojković, kasnije golman Partizana. I uoči meča, nekadašnji reprezentativac je dao i "zapaljivu" izjavu.

- U derbiju moramo da uzmemo sva tri boda, a Partizan neka se posle smrzava na minus deset - rekao je Stojković čija je mreža mirovala, kao i ona koju je čuvao sadašnji sportski direktor Partizana Ivica Kralj.

I kao što je rečeno, golova nije bilo, ali jeste crvenih kartona. Tako je u prvom poluvremenu isključen Zoran Mirković jer je krenuo da se fizički obračuna sa pomoćnim sudijom Nikolom Tomičićem.

Bio je nezadovoljan zbog odluke vezane za jedan ofsajd, krenuo ka pomoćniku Aleksandra Markovića, ali su ga saigrači ipak obuzdali.

MN Press
 

U drugom poluvrmenu, isključen je i Zvezdin trener golmana, Srđan Maksimović.

Inače, Stojković je u tom meču bio i jedan od heroja navijača Zvezde, jer je osujetio pokušaj Pjera Boje u drugom poluvremenu.

I na kraju je bilo 0:0, što je odgovaralo Zvezdi koja je kasnije postala prvak u poslednjem šampionatu u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Crveno-beli su na kraju sezone imali 78, a Partizan 71 bod. Tako da je taj derbi praktično presudio.

Važan detalj je bio i pomenuti bojkot.

Dve grupe su imale dva različita razloga. Na jednoj strani Grobari su tražili ostavku tadašnjeg vodećeg tandema Žarka Zečevića i Nenada Bjekovića, pa je zbog toga jug bio bez najvatrenijih pristalica.

A na drugoj, Delije su bile na severnoj tribini samo u prvih 45 minuta. Tada je odlučeno da im se zabrani unošenje zastava, barjaka i bubnjeva, pa su oni tokom prvog poluvremena skandirali protiv policije i Fudbalskog saveza Srbije, a onda u poluvremenu i demonstrativno otišle. Tada su ih podržali i navijači Partizana sa istoka i zapada.

U nastavku pročitajte i sastave ekipa koje su tada vodili stranci. Crno-bele je predvodio Nemac Jirgen Reber, a crveno-bele Italijan Valter Zenga.

PARTIZAN: Kralj, Saveljić (Smiljanić), Boja (Veselinović), Radonjić, Babović, Lomić, N. Đorđević, Dan. Lazović, I. Tomić, Rnić, Nađ.

CRVENA ZVEZDA: V. Stojković, Luković, M. Dudić, Biševac, B. Janković, Đokić, N. Kovačević, Žigić, Basta, D. Milovanović (Mudrinić), D. Mladenović (M. Ž. Perović).

Pogledajte i najzanimljivije detalje

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike