Ja sam osoba u invalidskim kolicima i mnogo volim da gledam fudbal uživo! Ali... Gde za nas ima mesta na stadionima? (FOTO, VIDEO)

21.03.2023

20:30

0

Nije sve tako crno, ali smo daleko od toga da kažemo da je sve kako bi trebalo da bude

Ja sam osoba u invalidskim kolicima i mnogo volim da gledam fudbal uživo! Ali... Gde za nas ima mesta na stadionima? (FOTO, VIDEO)
Evropski stadion sa mestima za osobe u invalidskim kolicima - Copyright Profimedia

Zabrinjavajuće, tako ja doživljavam priču koja je pred vama. U pojedinim delovima čak i poražavajuće. Onako ljudski poražavajuće.

Pozvao me prijatelj pre nekoliko dana da "se požali" kako nije mogao da odvede dete sa invaliditetom (mališan je u kolicima) na fudbalsku utakmicu jer na stadionu kluba za koji navijaju nema uslova za to! U 21. veku!

Usadio se neki nemir u mene zbog toga. Pod broj 1 - zbog činjenice da ljudi u invalidskim kolicima ne mogu uživo da gledaju svoj voljeni klub, a pod broj 2 - zato što to nisam primetio i sam.

Malo je "kuvao" taj nemir, odstajao što bi se reklo, pa sam krenuo u potragu za stadionima na kojima je ljudima koji život provode u invalidskim kolicima obezbeđeno prisustvo utakmicama.

Rezultati istraživanja su "šareni". Imamo stadione koji ispunjavaju sve uslove, imamo i one na koje se može, ali bi moglo da bude nebezbedno, ima i onih koji uslove ispunjavaju samo u posebnim prilikama (?!), te onih koji imaju negativan odgovor na naše pitanje.

Potragu za stadionima na kojima je osobama u kolicima omogućeno gledanja utakmica krenuli smo iz Beograda. Od naša dva najveća kluba. I svidelo vam se to, onako navijački, ili ne, tek u ovom derbiju imamo pobednika. Ubedljivog!

PARTIZANE, NE VALJA TI POSAO

Na stadionu Partizana nema uslova za osobe u kolicima! Da budemo precizni, ima ih, ali samo za evropske utakmice u sektoru za gostujuće navijače (kada to zatraže). Taj se sektor ne otvara za domaće utakmice, te ovdašnji navijači crno-belih ne mogu uživo da bodre svoj klub. Nekada su mogli da gledaju utakmice sa atletske staze, ali kako to nije bezbedno zbog opasnosti da sa tribina doleti nešto i povredi ih, više im ni to nije omogućeno.

24sedam/D. P.
Stadion Partizana

Valjda će neko novo rukovodstvo, kada iz svojih fotelja odu trenutni "vladari" Fudbalskog kluba Partizan imati više sluha za osobe sa invaliditetom. Ljudski je!

Pobedu odnosi, sada je već jasno Crvena zvezda! Na stadionu "Rajko Mitić" postoje mesta određena za junake naše priče. Za junake života, pored ostalog.

Printscreen/TV Arena sport
Stadion Rajko Mitić

Na Istočnoj tribini, na vrhu, je sektor određen za osobe sa invaliditetom. I ne samo to, crveno-beli pred svaku sezonu podele 80 sezonskih ulaznica svojim navijačima sa posebnim potrebama! Tako to rade oni koji brinu o rukovođenju klubom na pravi način. Sve pohvale!

Hajmo malo do "brda", da vidimo kako stoje stvari u Čukaričkom. Dobro je, prvi je utisak, Na Istočnoj tribini tu je sektor A do kojeg osobe u kolicima nesmetano dolaze. Pohvale i ovde.

Sledeća stanica - Voždovac. Stadion "na krovu" ima pristup sa osobe u invalidskim kolicima, doduše u ravni sa terenom. Na tribine, nažalost, nemaju pristup. Nije savršeno zbog ranije navedenih opasnosti da budu povređeni ako doleti nešto sa tribina, ali ni potpuno poražavajuće.

Prijatno smo iznenađeni kada smo stigli do Banjice i stadiona Rada (znamo da nije u Superligi, ali nije tako davno bio u elitnom rangu takmičenja). Kada su izvođeni radovi na stadionu mislilo se i na ljude sa invaliditetom, pa je jedna od tribina skraćena kako bi se napravio deo kojem se može prići u kolicima. Nema mnogo mesta, ali ih ima. I to je nešto!

Dakle, što se Beograda tiče keca ko vrata zaslužio je Partizan i to se mora popraviti, Zvezda je "odlikaš", a ostali svakako imaju prelazne ocene.

BRAVO ZA KOLUBARU

Tu je i Kolubara iz Lazarevca, da kažemo odmah pored Beograda. Svetao primer. Na Istočnoj tribini, kod VIP lože, metar iznad nivoa terena u desnom ćošku stadiona nalazi se prostor za osobe u invalidskim kolicima. Tu je, razume se, i pristupna rampa. Postoji ulaz i sa južne strane za osobe u takozvanim ležećim kolicima! Kolubari - čista desetka! Možda ih svi gledaju kao "mali klub", ali su veliki do neba!

FK Kolubara
Rampa za osobe u kolicima na stadionu Kolubare

Idemo dalje, van glavnog grada. Novi Sad, na stadionu Vojvodine igraju fudbaleri ovog kluba, kao i ekipe Mladost GAT. Odgovor koji smo dobili sa "Karađorđa" je kratak i precizan - osobe u invalidskim kolicima mogu na tribine! Sjajno!

Trenutno drugoplasirani klub u Superligi, TSC iz Bačke Topole ima i najnoviji stadion. Njih smo pozvali očekujući pozitivan odgovor. Očekivanja su se obistinila. Na stadionu TSC postoje određena mesto za osobe sa invaliditetom i naravno omogućen pristup istima.

A kakvo je stanje u Subotici? Nije loše, nije loše. Ispod Istočne tribine stadiona Spartaka osobe u invalidskim kolicima mogu u ravan sa terenom, već smo objasnili zašto to baš nije zadovoljavajuće, ali zato mogu na Zapadnu tribinu.

I DOBRO I LOŠE

Idemo još dalje...  Na stadionu Napretka nema uslova! Osobe u invalidskim na stadionu u Kruševcu nemaju svoja mesta niti mogu na tribine.

Ako bismo ovde podvukli crtu, ne bismo mogli da damo prelaznu ocenu superligašima. Ima svetlih primera, jasno je, ali je situacija ipak krajnje alarmantna kada se svako "za" i protiv" objektivno izmeri.

Ali, nismo ovde podvukli crtu. Slede primeri koji su nam vratili veru u ljudskost, u svest da nismo svi u mogućnosti da redovnim putem uđemo na tribine i smestimo se na stolice.

Na stadionu u Surdulici postoji određen sektor isključivo za osobe u invalidskim kolicima. Pored informacije dobijamo i fotografije istog. Bravo za Radnik. Veliko bravo!

Na stadionu u Ivanjici obezbedili su ograđen prostor pored terena. Na tribinama, konstatuju da nema ni uslova ni mogućnosti. Konstatuju iz Javora da je nažalost tako, ali zaslužuju pohvale i za deo koji su obezbedili.

Situacija u Lučanima je takva da navijači Mladosti imaju mogućnost da uživo gledaju svoj klub. Napravljena je rampa za kolica koja vodi do tribina! Ponovo pohvale.

I za Novi Pazar konstatujemo isto. Iako navijači u kolicima ne mogu na tribine, za njih je u ravni terena ograđen poseban deo, a tu je i toalet koji odgovara njihovim potrebama.

Niški Radnički ima uslove za osobe u kolicima. Tu je prilaz i tu je posebno odvojen deo za njih, što se vidi i na fotografijama. Možda stadion "Reala sa Nišave" nije u vrhunskom stanju, ali svest o društvenoj odgovornosti postoji. I to se mora pohvaliti.

Onaj drugi Radnički, iz Kragujevca gotovo na svakoj utakmici ima podršku svojih navijača u invalidskim kolicima. Oni su na atletskoj stazi na koju ulaze preko posebno napravljenih rampi i nemaju dodirnih tačaka sa ostalim navijačima. Ipak, na tribine ne mogu jer za to nema uslova.

NOVI STADIONI SU NEOPHODNI

Zaključak je - nije da je katastrofa, ali nije ni da je dobro kada se sve sagleda. Zbog toga je dobra stvar što se priča o izgradnji novih stadiona. Tu će, sigurni smo, biti mesta za sve i svima će biti omogućeno da osećaju dostojanstveno i sa uživanjem bodre fudbalere za koje navijaju.

Osobe sa invaliditetom su naši prijatelji, rođaci, poznanici ili tek prolaznici koje slučajno srećemo. Nije bitno poznajemo ih ili ne, moramo im omogućiti da u nekim osnovnim stvarima, a navijanje ubrajam u takve, uživaju koliko i svi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike