Vošo, srećan rođendan! Novosađani slave dan kada su omladinci formirali svoj srpski klub

06.03.2023

10:56

0

Autor: A. S.

Vojvodina postoji već 109. godina

Vošo, srećan rođendan! Novosađani slave dan kada su omladinci formirali svoj srpski klub
Stadion Vojvodine - Karađorđe - Copyright MN Press

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 109. rođendan!

Davne 1914. godine, stara dama je osnovana od strane učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije, koja danas nosi ime gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”. Tada je to bila odluka omladine da Novi Sad dobije svoj, srpski klub, oko koga će se okupljati.

- Uzimajući u obzir zategnute političke odnose između Austro-ugarske i Srbije i činjenicu da je Prvi svetski rat već bio na pomolu, austro-ugarske vlasti nisu blagonaklono gledale na osnivanje srpskog kluba u Novom Sadu. Iz tog razloga, mladi srednjoškolci morali su krišom da osnuju Vojvodinu, praktično u ilegali. To je učinjeno u štrikerskoj radionici čika Save Šijakova, u Temerinskoj ulici broj 12, na mestu Tehnometala. Odlučeno je da ime kluba bude Vojvodina, kao asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine - navodi se u saopštenju kluba.

Crveni dresovi, sa belim linijama, u Novi Sad su stigli nakon Prvog svetskog rata, i to od praške Slavije.

Novosađani su u svojoj dugoj i bogatoj istoriji dva puta bili šampion bivše Jugoslavije, a četiri puta je bila druga u domaćem šampionatu, 14 puta treći, dok su pored te dve titule 1966. i 1989. osvojili i Kup dva puta - 2014. i 2020.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike