Zašto kuvati na šporetu kad može na vrelom pesku, na ostrvu večne mladosti i lepote

04.05.2022

15:30

1

Ukus prave Italije

Zašto kuvati na šporetu kad može na vrelom pesku, na ostrvu večne mladosti i lepote
profimedia-0340397177 - Copyright Profimedia

Neverovatno ostrvo Iskija je jedno od najlepših ostrva u Evropi, koje je vekovima bilo pravi raj za turiste, gde su mogli potpuno da se opuste, poboljšaju svoje zdravlje i pronađu mir.

Ostrvo je dom vrućih izvora, terapeutskih banja, blistavih odmarališta na plaži, bujnih vrtova i valovitih vinograda. Da ne spominjemo jedan prilično impresivan srednjovekovni zamak izgrađen na steni 474. godine pre nove ere.

Profimedia
 

Međutim, postoji nešto potpuno neverovatno u vezi ovog mesta.

Pesak je na pojedinim mestima toliko vreo da ga Italijani koriste za pripremu domaćih ribljih i specijaliteta od mesa.

Na vrućim tačkama temperatura se penje na 100, 150 stepeni Celzijusa, što je idealno za kuvanje piletine, ribe, krompira ili jaja. Recimo, dagnje su gotove za oko 20 minuta, dok je pilićima potrebno između sat i sat i po, a ukus je fantastičan. U toplim letnjim noćima, piknik na toplom pesku je uobičajen prizor.

Profimedia
 

Osim dobrog vina i ribe, Iskija je svetski poznata banja, jedna od najpoznatijih u Italiji.

Manji mineralni i termalni izvori do 65°C, kao i lekovito blato, neki su od razloga zašto je toliko popularan među turistima.

Jedno od najlepših mesta na ostrvu je Sant'Anđelo, gradić izgrađen uz džinovsku stenu sa malim pojasom plaže koja spaja dva dela grada. U neposrednoj blizini grada nalaze se tri termalna parka. Ulicom koja se spušta od susednog zaseoka Sučivo proći ćete pored termalnog parka Romantika, a zatim sledi Tropikal Termal park. Afroditini termalni vrtovi su smešteni uz put koji vodi od Sant Anđela do plaže Maronti.

Čak i zimi, Ishija može pružiti mnoga prijatna iskustva, jer vam temperatura termalnih izvora omogućava da se kupate u lekovitim kupkama čak i kada se temperatura približi nuli.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike