Kraljevska pravila ponašanja

11.11.2020

19:00

0

Autor: A.Gligorijević

Nije zlato sve što sija

Profimedia

Svi članovi britanske kraljevske porodice moraju se pridržavati određenih pravila ponašanja koje im tradicija nalaže. Od specifičnih dijeta do zabranjenih društvenih igara, najpoznatija porodica na svetu ima više pravila nego što biste očekivali.

Kažu da rukovanje otkriva mnogo o ličnosti. Dakle, ako želite da se ponašate kraljevski, održavajte direktan kontakt očima sa osobom ispred sebe, čvrsto je uhvatite za ruku, ali ne bolno, nežno protresite i na to dodajte kraljevski osmeh.

Profimedia

Kraljevski maniri ne poznaju sed sa prekrštenim nogama. Noge i kolena moraju biti spojene jedna uz drugu. Dobar primer sedenja daje vojvotkinja Kate Middleton, po kojoj je i nazvana odgovarajuća poza u sedenju, tzv „kosina vojvotkinje“. Ovakvo sedenje uključuje čvrsto držanje kolena i članaka i koso zakošenje nogu u stranu. Poznato je da je pokojna princeza Diana sedela na isti način.

Profimedia

Svaki član kraljevske porodice mora znati kome se klanja, a od koga očekuje poklon. U slučaju klanjanja, bonton predviđa da jednostavno stavite jednu nogu iza druge, savijete kolena i lagano pognete glavu. Ipak, dublje naginjanje i duge pauze znak su poštovanja i formalnosti, na primer, prilikom susreta sa kraljicom. Pravilo klanjanja je uvedeno 1500.-e godine kako bi zamenilo padanje na kolena. Bez obzira što je obavezno, mnogi pripadnici kraljevske porodice ne shvataju ga ozbiljno

Profimedia

U riznici britanske kraljevske porodice čuva se mnogo nakita: ogrlice, prstenje, drago kamenje, narukvice, naušnice i, naravno, tijare. Većina tijara je starosti od nekoliko vekova koje se prenose iz generacije u generaciju i posebno su važne kao kulturno naslijeđe. Moda Tiara se menjala tokom godina. U prošlosti se nosila prilično napred na glavi, ali moderni stil nalaže da se nosi dalje, prenosi Forbes.

Profimedia

Kraljevska porodica vrlo ozbiljno shvata bonton za terpezarijskim stolom. U desnoj ruci drže noževe, a u levoj viljuške okrenutim nadole.  Hranu ne bodu viljuškom već je nanose na viljušku. Pripadnici kraljevske porodice vole i neguju svoju dugu tradiciju ispijanja čaja. Naravno, na kraljevski način. Posebno je važno da se šolje drže pravilno. Palcem i kažiprstom drži se vrh drške, dok srednji prst podupire donji deo. Čaj se uvek pijucka sa iste strane šolje, tako da mrlje od karmina ne ostaju na više mesta. Kraljica Elizabeta određuje tempo svakog obroka. Čim uzme poslednji zalogaj i odloži viljušku, svi ostali moraju prestati sa jelom, bez obzira da li su završili svoj obrok.

Profimedia

Muškarci iz kraljevske porodice pružaju ruku pomoći kada supruge silaze niz stepenice, što je posebno važno na svečanim događajima. Žene drže bradu paralelno sa zemljom, a ruke uz bok. Ako postoji ograda, polažu ruku na nju.

Kraljevska porodica ne sme da daje autograme jer bi to povećalo rizik od falsifikovanja njihovih potpisa. Takođe ne bi trebalo da prave selfije, iako je poznato da kraljevske porodice povremeno krše oba pravila.

Monopol je strogo zabranjen u kraljevskoj porodici jer i u ovoj porodici, verovali ili ne, stvari mogu izmaći kontroli.

Pročitajte još:

Haljine za princeze: Uoči 73-godišnjice braka Elizabete II podsećamo se venčanica koje su nosile britanske dame

Princ Vilijam priznao da zbog jedne stvari noćima ne može da spava: To me zaista uznemiruje!

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti