Novo naučno otkriće: Svinje mogu da igraju video-igre

15.02.2021

18:00 >> 09:18

0

Svet razumeju malo bolje nego što mislimo

Novo naučno otkriće: Svinje mogu da igraju video-igre
Copyright Profimedia

Odavno je poznato da su svinje veoma inteligentne životinje. A novo istraživanje to i potvrđuje.

Naučnici u Velikoj Britaniji pokrenuli su neobičan projekat, u okviru koga su četiri svinje naučile da igraju video-igre. To naravno ne znači da su životinje spremne da se takmiče sa ljudima, ali su, kako se čini, na dobrom putu.

Nazvane Hamlet, Omelet, Ejboni i Ajvori, ove pametne svinjske glave shvatile su šta je džojstik, kako se pokreće i kao nagradu za to dobile slatkiše.

Istraživači su rekli da činjenica da su svinje shvatile vezu između kontrolora i igre nije mali podvig.

– Ova studija se dobro uklapa u ono što već znamo o svinjama. Pokazuju izuzetnu inteligenciju u brojnim složenim kognitivnim zadacima. Na primer, mogu da nauče da različito reaguju na različite zvukove i majstori su u zadacima prostornog učenja.

Profimedia

Pročitajte još:

Svinje su i nakon dobijene nagrade nastavljale da igraju, te su se zahvaljujući ohrabrenjima okretale igri i kad nisu dobijale ništa zauzvrat. Neke su bile bolje od drugih, pa tako Ajvori prednjači u pogađanju meta, a Hamlet se bolje snalazio u igri od Omeleta. Sve životinje su uspele da povežu džojstik sa pokretima kursora na monitoru, što dokazuje da svet razumeju malo bolje nego što se mislilo, navodi bbc.com.

Hamlet, Omelet, Ejboni i Ajvori su do sada savladali samo jednostavne igre kojima se upravlja preko džojstika, ali se tu neće zaustaviti. Naučnici već u šali kažu da bi uskoro ove svinje mogle da dobiju i svoje Steam naloge.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike