Da bi stigla do škole deca ovog sela morala su da pređu paklenu provaliju, a onda je stigao spas

20.09.2022

16:04

0

Autor: A.G.

Nekada su liticu visoku 800 metara nazivali domom, ali desetine seljana u kineskoj provinciji Sečuan sada su preseljeni u urbano stambeno naselje

Da bi stigla do škole deca ovog sela morala su da pređu paklenu provaliju, a onda je stigao spas
profimedia-0486500396 - Copyright Profimedia

Živeli su u naselju poznatom kao selo na litici koje je smešteno na uzbrdici od 800 metara u jugozapadnoj Kini, u kanjonu reke Meigut.

Kako se lokalna škola nalazi u podnožju planine, put do nje podrazumevao je spuštanje niz veoma opasne merdevine.

Profimedia
 

Petnaestoro dece, uzrasta od 6 do 15 godina spuštala su se u pratnji troje odraslih dva sata niz merdevine koje ih odvajaju od škole i vraćala se kući tek dva puta mesečno zbog težine puta.

Iste te merdevine jednom nedeljno služile su da se ode do najbliže prodavnice po potrebne namirnice. Kada bi seljanin bio previše bolestan da bi se spustio niz planinu, neko je morao da ga veže za leđa kako bi savladali liticu.

Profimedia
 

Nekada je putovanje do škole bilo toliko teško zbog loših vremenskih uslova, pa se često dešavalo da roditelju svoju decu uopšte ne upisuju u škole iako su napunila 6, 7 godina.

Uprkos izolovanosti sela, u ovom naselju živelo je na desetine porodica, većinom u kućama od blata, slame i drveta, jer su njihovi preci tako izabrali kako bi se sakrili od rata i plemenskih sukoba. Ali to je dovelo do velikih nevolja u njihovom životu.

Profimedia
 

Najveća želja ovih hrabrih meštana bila je izgradnja puta, koji bi im mnogo olakšao život. Nisu dobili put, ali jesu preseljenje u nove domove, u pitomom okruženju i što je najvažnije sa lako dostupnom školom.

Određen broj porodica danas je useljeno u novoizgrađene stanove u okviru lokalne kampanje za smanjenje siromaštva, dok će oko 30 domaćinstava ostati u selu Atulie'er koje će se pretvoriti u turističko mesto.

Prema kineskim državnim medijima, ova domaćinstva će zapravo biti zadužena za lokalni turizam.

Lokalne vlasti imaju ambiciozne planove za ovo planinsko mesto, između ostalog postavljanje žičare za prevoz turista do sela i razvoj nekih okolnih područja.

Bonus video:

Itv news

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike