U selu sa najdužom kosom na svetu žene se šišaju samo jednom u životu, evo i zbog čega

15.09.2022

12:03

0

Autor: 24sedam

120 žena u Huangluou imaju prosečnu dužinu kose 1,7 metara

U selu sa najdužom kosom na svetu žene se šišaju samo jednom u životu, evo i zbog čega
profimedia-0136642461 - Copyright Profimedia

Hiljadu milja daleko od Pekinga nalazi se selo Huang Luo poznato po dramatično dugoj kosi koju nose njene stanovnice.

Naime, kod žena iz ovog sela kosa je najcenjeniji posed. Tačnije, ime ovog malog mesta utisnuto je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao „selo sa najdužom kosom na svetu.“

120 žena u Huangluou imaju prosječnu dužinu kose 1,7 metara, a ošišaju se samo jednom u životu – kada napune 16 godina, kada se zvanično mogu i udati. Ali čak se ni tada kosa ne baca. Baka devojke napravi od nje nakit, koji kasnije pokloni budućem suprugu. Kasnije, taj nakit devojka koristi kao dodatak svakodnevnim frizurama.

Kao bizarna tradicija koja se održala sve do 1980-ih, nijednom muškarcu nije bilo dozvoljeno da vidi ženinu kosu sve do dana venčanja kada konačno može da otkrije njene prelepe pramenove. Ako to učini, bez obzira na svoju kastu ili zajednicu, morao bi da ostane sa roditeljima devojke tri godine kao njihov zet. Srećom, ta tradicija je odbačena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HistoryVille (@historyville)

Razlike u frizurama su jako bitne jer one govore o ljubavnom statusu devojke. Ako je kosa jednostavno omotana oko glave, to znači da je ona u braku, ai bez dece. Ako se mala punđa nalazi prednjem delu, to znači da je devojka u braku u kome ima decu, a ako nosi maramu oko glave, to znači da je u potrazi za suprugom.

Profimedia
 

Za žene iz ovog sela duga kosa je simbol dugovečnosti, pa se shodno tome veruje da što dužu kosu imate, verovatno ćete duže živeti.

Selo Huang Luo je zahvaljujući vrtoglavo dugoj kosi njenih stanovnica postalo popularna turistička destinacija. Selo čak ima i svoje pozorište za turiste, gde žene ucrvenim nošnjama, izvode narodne igre i pesme i pripovedaju istoriju svoje zajednice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike