Pustinjski đavo: Fenomen nalik tornadu koji se javlja od Evrope pa sve do Marsa

22.06.2022

15:30

0

Autor: A.G.

Nazvan po prašini koju skuplja i vrti u vazduhu

Pustinjski đavo: Fenomen nalik tornadu koji se javlja od Evrope pa sve do Marsa
profimedia-0641299264 - Copyright Profimedia

Ovaj fenomen, danas poznat kao peščani ili pustinjski đavo je spiralni vrtlog ispunjen prašinom koji može varirati u visini od nekoliko stotina do preko 1000 metara.

Mogu se formirati u bilo koje doba godine, ali su najčešći tokom toplijih meseci i oživljavaju u relativno mirnim, sunčanim danima kada sunce zagreva zemlju, a topli vazduh podiže u visine.

Obično su u prečniku nekoliko metara, a zatim se sužavaju na kratkom rastojanju pre nego što se ponovo šire. Uglavnom se javljaju u pustinjskim i polusušnim područjima, gde je tlo suvo, a temperature izuzetno visoke.

Profimedia
 

Za razliku od tornada, peščani đavoli rastu naviše iz zemlje, a ne iz oblaka. Većinom traju samo nekoliko minuta, ali je primećeno da neki traju skoro 20 minuta dok se kreću kroz pustinju.

Iako mogu ličiti na mini-tornada, nisu ni blizu tako moćni ili destruktivni. Oni putuju po zemlji i, osim prašine, mogu nositi i druge rastresite ostatke kao što je seno.

Profimedia
 

Možda najzanimljiviji podatak je i taj da su peščani đavoli uočeni i na Marsu, prvi put još 1970-ih godina.

Iako većina đavoljih prašina prolazi bezopasno preko pustinjskog dna, ipak je dobra ideja da im se klonite ako im se nađete na putu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike