Saudijska Arabija gradi luksuzno odmaralište u pustinji

09.12.2020

18:00 >> 11:17

0

Projekat je smešten u pustinji Al-Ula

Saudijska Arabija gradi luksuzno odmaralište u pustinji
Copyright Profimedia

Saudijska Arabija je predstavila projekt izgradnje luksuznog odmarališta koje je smešteno usred prirodnog rezervata Šaran u pustinji Al-Ula. Odmaralište koje takođe nosi naziv Šaran dizajnirao je francuski arhitekta Žan Nuvel, poznat po zdanjima kao što su kula Agbar u Barseloni, Pustinjske ruže u Dohi ili Luvr u Abu Dabiju.

Profimedia

Hotel je inspiriran graditeljskim tehnikama drevnih Nabatejaca, čiji je grad Petra jedno od sedam svetskih čuda. Oni su naseljavali područje Saudijske Arabije pre oko 2000 godina.

U slavu rokenrola: Hotel u obliku džinovske gitare

Hotel će izdaleka izgledati kao stena. Tek će se po mraku videti svetla iz hotela. Ulaz u hotel će biti organizovan preko kružnog dvorišta koje će biti urezano u padinu peščarskog brda. Sam ulaz biće poluukopan sa tavanicom koja delimično propušta svetlost kreirajući u enterijeru  igru senki. Niz soba će biti organizovan oko centralnog liftovskog okna visokog 80 metara. Imaće 40 apartmana za goste i tri vile, bazen i restoran na vrhu hotela.

Profimedia

Dekor će biti inspiriran bojama pustinje a svaka soba će imati balkon uklesan u stenu s pogledom na pustinju. Veliko otvoreno dvorište biće vidljivo iz vazduha.

Razvoj kompletnog projekta će nadgledati Nuvel, zajedno s Kraljevskom komisijom pustinje Al-Ula, koja je osnovana 2017. godine kako bi pomogla razvoju i promociji ove regije. Odmaralište Šaran će biti otvoreno za posetioce 2023. godine i sve će biti uređeno u skladu sa ekološkim standardima.

Profimedia

Sobe sa pogledom na svemir u novom Diznijevom “Star Wars” hotelu

Ovaj projekt deo je napora Saudijske Arabije da se na pozicionira kao turistička destinacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike