Neobičan običaj koji privlači brojne turiste: Grobovi uklesani u stene

10.06.2022

09:00

0

Autor: A.G.

Na prvi pogled izgleda kao hram, a zapravo je grobnica kraljeva i kraljica

Neobičan običaj koji privlači brojne turiste: Grobovi uklesani u stene
profimedia-0259053280 - Copyright Profimedia

Drevni Likijci ubrajaju se u najzagonetnije narode antike jer je iza njih ostalo malo istorijskih zapisa.

Ali je uprkos tome otkriveno da je u pitanju sasvim fascinantan narod koji se po mnogo čemu kulturno razlikovao od ostatka drevnog sveta tog vremena. Posebno kada je reč o pogrebnim običajima i verovanjima.

Danas je ostalo dvadesetak glavnih lokacija sa neobičnom pogrebnom arhitekturom, uključujući neverovatne grobnice isklesane u stenama koje dominiraju netaknutom zemljom koja oduzima dah.

Naime, kako bi im olakšali prelazak u drugi svet, Likijci su svoje pokojnike sahranjivali na uzvišenim mestima, poput litica.

Ove grobnice su uklesane direktno u stenu, što ih čini neverovatnim prizorom. Kažu da su Likijci verovali da će ih mitsko krilato stvorenje odneti u zagrobni život, zbog čega su njihovi grobovi bili smešteni na tako visokim mestima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milan Lomic (@milan_lomic)

Turski grad Fetije ponosi se nekolicinom ovakvih grobnica, od kojih neke datiraju iz 4. veka pre Hrista. Karakterišu ih ulazi raskošno ukrašeni klasičnim stubovima i delikatnim reljefima koje je načeo zub vremena. S druge strane, unutrašnjost im je vrlo mala i jednostavna.

Najveća među njima je grobnica kralja Amintasa koja je izgrađena u podnožju planine, na mestu drevnog grada Telmesosa, otprilike 350 godina pre Hrista. Ova grobnica je čest izbor mnogih turista koji dolaze u ovaj deo sveta kako bi istražili neobične pogrebne običaje Likijaca.

U grobnicama se obično nalazilo više od jednog tela, najverovatnije ljudi koji su bili u srodstvu, što ukazuje da su se porodične veze održavale i posle smrti.

Ipak, grobnice isklesane u stenama nisu specifične samo za Likijce, jer se slične strukture mogu naći i u drugim delovima Mediterana, kao što su Petra u Jordanu i Kirenaika u Libiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike