Čovek sa pamćenjem od 30 sekundi

25.05.2022

14:00

0

Bez sposobnosti da stvara nova sećanja

Čovek sa pamćenjem od 30 sekundi
profimedia-0124874241 - Copyright Profimedia

Klajv Viring, nekada vrhunski muzikolog i dirigent danas je poznat kao čovek sa jednim od najgorih slučajeva amnezije ikada zabeleženih.

Možete li zamisliti da ne možete da se setite većeg dela svog života ili da stvorite bilo kakva nova sećanja?

Najobičnije stvari, poput jela ili buđenja, sve se topi kao sneg svakih 7 do 30 sekundi, ostavljajući prazno platno u glavi. To je nemoguće ni zamisliti, a ipak je to život Klajva Viringa već skoro četiri decenije.

Profimedia
 

Život Klajva Viringa dramatično se promenio kobnog dana 29. marta 1985. godine, kada se srušio na pod svoje kuće i kada ga je supruga Debora hitno prevezla u bolnicu. Nekoliko dana je patio od glavobolje, ali nije mogao ni da zamisli da mu je mozak inficiran insidius virusom koji će na kraju uništiti njegov hipokampus, deo mozga koji se bavi načinom na koji formiramo i prenosimo sećanja.

Profimedia
 

Doktori su Klajvu davali samo 20 posto šanse da preživi, ali nakon što je danima primao ogromne količine antivirusnih lekova, počeo je da se oporavlja, bar fizički. Međutim, kako je vreme prolazilo, doktori, Debora i na kraju Klajv, shvatili su da njegov mozak više nije isti.

Teški encefalitis Klajva Veringa ostavio je sa anterogradnom amnezijom, što znači da ne može da stvara nova sećanja. Svakog dana se oseća kao da se budi nekoliko puta u minuti, zaboravlja šta jede ili kakav je bio ukus dok jede, jer mu se mozak u suštini resetuje u intervalima između 7 i 30 sekundi. I kao da to nije bilo dovoljno srceparajuće, Klajv shvata da nešto nije u redu sa njim, samo ne može da shvati ili da se seti šta.

U jednom trenutku je počeo da vodi dnevnik o tome šta se dešava u njegovom životu, kao način da prati sve to. Na kraju je bio pun unetih reči „Budan sam“ ili „Svestan sam“, koji su se unosili iznova i iznova svakih nekoliko minuta. Umesto da mu pomogne, dnevnik je postao dokaz Klajvovog očaja.

Klajv takođe pati od retrogradne amnezije, što znači da je izgubio i većinu svog dugoročnog pamćenja. On zna da je oženjen, ali ne može da se seti ničega o svom venčanju. On zna da ima decu iz prošlog braka, ali ne može da se seti njihovih imena.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike