Lepo lice se brže zaboravlja! Zašto privlačnost ometa pamćenje?

03.09.2021

18:00 >> 18:04

0

Autor: A. G.

Simetrične crte lica, koje se definišu kao lepe, zapravo mogu blokirati sećanje na to lice

Lepo lice se brže zaboravlja! Zašto privlačnost ometa pamćenje?
Copyright Profimedia

Da li ste znali da se lakše pamte neobična lica, sa izraženom asimetrijom, nego ona koja su bez mane.

Upravo to su dokazali nemački naučnici sa Univerziteta u Jeni i demantovali tvrdnju da se lepo lice nikad ne zaboravlja.

Istina je, kažu, da simetrične crte lica, koje se definišu kao lepe, zapravo mogu blokirati sećanje na to lice. Razlog za to je što mozak ne može da se koncentriše na pamćenje detalja koji su skladni i ni po čemu izražajni.

Pexels

Pročitajte još:

S druge strane, lepo lice koje ujedno ima i neke neobične crte ostaće nam u sećanju, pokazala je studija u kojoj su volonteri posmatrali različite portrete ljudi na nekoliko sekundi. Potom su im ponovo pokazivali slike lica s pitanjem kojih od njih se sećaju. Ispitanici su najviše zapamtili lica koja su ocenili kao manje lepa, odnosno ona za koja su rekli da su privlačna, ali imaju određene nesavršenosti.

Pexels

Pročitajte još:

– Mislili smo da je generalno lakše memorisati privlačna lica, ali istina je da ćemo najprije zapamtiti ona koja nam to nisu – rekao je vođa studije Holger Wiese. Ipak, dodaje kako to ne znači da ne želimo gledati privlačna lica duže, ili da lepota ne donosi određene prednosti u načinu na koji nas drugi doživljavaju, piše Daily Mail.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike