Otkrivamo čuda gostoprimstva u zemlji ljubaznosti

19.04.2022

14:00

0

Autor: A.G.

Od trenutka kada kročite na tlo Japana do poslednjih sekundi koje provedete u zemlji, možete očekivati da ćete doživeti omotenaši

Otkrivamo čuda gostoprimstva u zemlji ljubaznosti
profimedia-0081981878 - Copyright Profimedia

Japanci su veoma ponosni na mnoge stvari koje dolaze iz njihove zemlje, a koncept „omotenaši“ svakako je jedan od njih.

Omotenaši je način života u Japanu, fokusiran na pružanje najbolje usluge i gostoprimstva uprkos tome što se ne dobija ništa zauzvrat. Možete doživeti omotenaši širom uslužne industrije, od radnika u prodavnici koji vam se klanja do taksiste koji vam otvara vrata.

Profimedia
 

Omotenashi je protkan u život Japanaca od malih nogu. Razvio se iz japanske ceremonije ispijanja čaja, odnosno bushida, koda ponašanja samuraja. Tako barem smatraju japanski etnolozi. Naime, japanske čajanke zaista su posebna ceremonija, pa se tako domaćini za njih jako pažljivo pripremaju.

Samuraje je krasio određeni kod ponašanja, disciplina, moral i čast. Ti principi utemeljeni su u zen budizmu, što znači da osoba mora ovladati svojim osećanjima, unutrašnjim mirom, gajiti poštovanje prema drugima, čak i prema neprijateljima.

Profimedia
 

Od trenutka kada deca krenu u školu, uče omotenaši. Na mnogo načina, ovo se može posmatrati kao učenje bontona — i jeste. Međutim, i više je od toga. Reč je o iskrenom činjenju onih stvari koje će stvoriti harmonično okruženje koje je ključno za vrednosti odrastanja Japanaca.

Od trenutka kada kročite na tlo Japana do poslednjih sekundi koje provedete u zemlji, možete očekivati da ćete doživeti omotenaši.

Profimedia
 

Bilo kako bilo, danas su Japanci poznati u svetu po izuzetnoj ljubaznosti koja se vidi na svakom koraku. Tako, kad prilazite taksiju, vozač vam već otvara vrata. Kada ulazite u restoran ili prodavnicu, osoblje vam se klanja, a kada je napuštate klanjaju se dok im ne izađete iz vidokruga. Kada vam vraćaju kusur, jednu ruku stave ispod vaše, kako vam sitniš ne bi ispao. Ako su bolesni, na licima nose hirurške maske da ne bi zarazili druge.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike