Pobedite lenjost za 60 sekundi koristeći ovu japansku tehniku

18.03.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Ne možete imati izgovor za nešto što zahteva samo minut vašeg vremena

Pobedite lenjost za 60 sekundi koristeći ovu japansku tehniku
profimedia-0168669780 - Copyright Profimedia

Koliko ste puta sebi postavili neki cilj i koliko puta od njegove realizacije odustali? To se dešava i najboljima od nas. Imamo ideju o nečemu što želimo da radimo, bilo da je to novi posao, novi hobi koji nažalost ostaje samo pokušaj... svi smo bili tamo.

Možda je rešenje u sitnim koracima.

Naime, u japanskoj kulturi postoji praksa Kaizena, koja uključuje ideju „jednominutnog principa“ za samousavršavanje. U srcu ove metode je ideja da osoba treba da vežba da nešto radi jedan minut, svaki dan u isto vreme.

Profimedia
 

U suštini, ako je vaš cilj da završite knjigu, onda bi trebalo da je čitate jedan minut, svaki dan u isto vreme. Ideja je da, koliko god da ste lenji, možete da uradite dati zadatak bar taj jedan minut.

Često nalazimo izgovore kada moramo da uradimo nešto za šta je potrebno izdvojiti neko ozbiljno vreme, međutim, ne možete imati izgovor za nešto što zahteva samo 60 sekundi.

Profimedia
 

Kaizen je nastao u Japanu. Sama reč sadrži dva korena – „kai“ (promena) i „zen“ (mudrost).

Izmislio ga je Masaaki Imai, koji veruje da se ova filozofija može podjednako uspešno primeniti na svet poslovanja kao i na nečiji privatan život.

Unsplash
 

Na prvi pogled, ova praksa može izgledati sumnjiva i neefikasna za ljude koji su odrasli u zapadnoj kulturi, sa svojim naglaskom na ideji da se rezultati mogu postići samo ulaganjem ogromnih napora. Ali razrađeni program samousavršavanja koji ne uzima mnogo energije, može biti pravi put do cilja. 

Sve što treba da uradite je da razumete šta želite da postignete i već ste spremni da krenete na prvi korak od 60 sekundi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike