Posle časova đaci sređuju svoje učionice, peru toalete i čiste igrališta! Japanska školska pravila kojima se čudi ostatak sveta

15.02.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Nastava se menja svake godine, ali i nastavnici, kako bi učenici imali priliku da upoznaju nove ljude

Posle časova đaci sređuju svoje učionice, peru toalete i čiste igrališta! Japanska školska pravila kojima se čudi ostatak sveta
profimedia-0601285918 - Copyright Profimedia

Japan je zemlja iznenađenja, koja ne prestaje da zadivljuje strance. Čak i školska godina u Zemlji izlazećeg sunca počinje, ne u avgustu, već u aprilu, a završava se u martu. Ali to nije jedini zanimljiv aspekt japanskog obrazovnog sistema.

Bright Side je pokušao da sazna više o tome kakav je život japanske školske dece.

Deca od prvog do šestog razreda pohađaju osnovnu školu. Nastava se menja svake godine, ali i nastavnici, kako bi učenici imali priliku da upoznaju nove ljude.

Profimedia
 

Šest punih godina školska deca nose iste školske torbe koje se zovu randoseru. U najkonzervativnijim školama devojčice nose crveni randoseru, a dečaci crni. Ali ovo pravilo boja nije svuda isto.

Meštani kažu da mnogi prvaci nose žute kape kako bi ih okolina primetila izdaleka.

U nekim školama učenici su ti koji su odgovorni za čistoću škole. Po završetku nastave svako odeljenje čisti svoju učionicu, a dežurni đaci peru toalete i održavaju igrališta.

Prilikom ulaska u školu, deca ostavljaju cipele u ormarićima i oblače uvabaki — posebne bele papuče koje nose svi, bez obzira na godine i pol. Ako roditelji dođu u školu, potrebno je da skinu obuću i obuju kućnu, čak i ako je napolju toplo i suvo vreme.

Profimedia
 

Posle šestog razreda deca prelaze u srednju školu koja traje trije godine. U ovoj fazi većina japanske školske dece počinje da nosi obaveznu uniformu, što u mnogim školama podrzumeva suknje sa dokolenicama.

Mnoge škole zabranjuju devojčicama da se šminkaju. Neke škole imaju flašicu sa micelarnom vodom u svakoj učionici. Ako učitelji vide našminkanu devojčicu, nateraće je da skine sve sa lica.

Skoro polovina svih škola zahteva da devojčice imaju ravnu crnu kosu. Ako nečija kosa ne ispunjava ove standarde, onda će morati da dokaže da je nije farbala ili uvijala. Za to će morati da pokaže „pravu frizuru”, uz potpis roditelja, kao i fotografije iz detinjstva.

Profimedia
 

Srednja škola traje od 10. do 12. razreda. Da bi prešla u 10. razred, školska deca moraju da polažu prijemni ispit.

Tipičan raspored srednjoškolaca uključuje i obavezne izborne predmete. Obavezni deo obuhvata jednogodišnji kurs iz ekonomije, koji učenike priprema za porodični život.

Školarci uče da kuvaju, organizuju budžet i razgovaraju o važnosti porodice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike