Ipak konobari nisu krivi! Ko je odgovoran za sporu uslugu u restoranima?

30.03.2022

09:11

0

Gosti i pre nego što pogledaju jelovnik traže šifru za wi-fi

Ipak konobari nisu krivi! Ko je odgovoran za sporu uslugu u restoranima?
Šta konobari prvo primete na vama - Copyright Profimedia

U jednom njujorškom restoranu su godinama pokušavali da shvate zašto im njihovi gosti stalno na internetu ostavljaju loše komentare uz kritiku da im je usluga spora. Angažovali su jednu agenciju i otkrili nešto potpuno neočekivano.

Pixabay
 

U pitanju je prilično popularan restoran koji vole i lokalci i turisti koji posluje više od decenije. Primetili su da se njihovi gosti sve više žale na brzinu usluge u restoranu. Povećali su broj konobara, smanjili izbor u jelovniku i maksimalno ubrzali sve procedure pripreme, serviranja i posluživanja.Ipak, gosti su se i dalje žalili, i to sve više. Zanimljivo je da su se sa istim žalbama suočavali i svi restorani u okolini.

Pixabay
 

Restoran je odlučio da angažuje agenciju koja bi im pomogla da reše misteriju. Naravno agencija je prvo krenula da ispituje kvalitet konobara a naročito sposobnost kuhinje da pripremi odgovarajući broj obrpkau jedinici vremena. Kada su shvatili da nije problem u tome rešili su da pređu na drugu metod.U restoranu više od dvadeset godina funkcioniše video nadzor, zatražili su stare kasete na kojima se  godinama vršilo snimanje kako bi uporedili razliku.

Pixabay
 

Snimak od pre 20 godina

Gosti ulaze i sedaju za jedan od stolova i odmah im se uručuje jelovnik. U proseku gostima je trebalo 8 minta da izaberu ono što će naručiti. Konobar se pojavljuje gotovo istog trenutka i prima porudžbinu.Predjelo je posluženo u narednih 6 minuta, dok se za jelo čeka nešto više, zavisno od zahtevnosti porudžbine. Od 45 gostiju, dvoje je vratilo posluženje. Konobari sve vreme motre na svoje stolove kako bi mogli brzo da reaguju u slučaju da gostima nešto bude potrebno.Kada završe, gostima se donosi račun i nakon 5 minuta oni odlaze. Prosečno vreme od momenta kada su ušli do trenutka kada napuštaju objekat: 1 sat i 5 minuta.

Pixabay
 

Snimak od ove godine

Gosti ulaze u restoran, sedaju za sto i dobijaju jelovnik. Ipak, pre nego što uopšte i otvore jelovnik uzimaju svoj mobilni telefon. Neki fotografišu dok drugi rade nešto drugo na telefonu. Sedam od 45 gostiju je odmah pozvalo konobara da im priđe. Pokazali su im nešto na telefonu i zadržali ih u proseku 5 minuta. Nakon pregleđivanja snimaka konobari su objasnili da su gosti imali problema sa konektovanjem na wi-fi mrežu restorana pa su ih zamolili da im pomognu.

 

Pixabay
 

Najzad, konobari prilaze stolu da preuzmu porudžbine. Međutim, većina još uvek nije ni otvorila svoje jelovnike i mole konobara da sačeka još malo. Gosti otvaraju jelovnik, stavljaju ga ispred sebe, a onda ponovo uzimaju telefon. Konobar se vraća da proveri da li su spremni da naruče, međutim većina gostiju traži još malo vremena.

Najzad, spremni su da naruče. Ukupno vreme od kada su seli za sto do preuzimanja porudžbine: 21 minut. Posluživanje počinje nakon 6 minuta, dok je za kompleksnije porudžbine potrebno nešto više vremena.

Od 45 gostiju 26 je provelo u proseku 3 minuta fotografišući posluženu hranu, a 14 od 45 će slikati jedni druge, sa posluženjem ispred njih, ili dok jedu. To traje u proseku još 4 minuta, jer moraju pogledati fotke koje su napravili, a nekada i da ih ponove.

Pixabay
 

Devet od 45 gostiju šalje svoje jelo da se podgreje, a 27 od 45 mušterija moli konobara da ih fotografiše grupno za stolom, ali će njih 14 zamoliti konobara da to učini ponovo jer im se ne dopada prva fotografija. Pored toga što usporavaju posluživanje za sopstvenim stolom gosti ovakvim ponašanjem ometaju konobare da se posvete drugim stolovima, za kojima se često odvija slični scenario.

Obzirom da su stalno zauzeti gledanjem u telefon, gostima je potrebno 20 minuta u proseku da zatraže račun od momenta od kada završe sa jelom. Nakon toga, kada im se račun isporuči, potrebno je im je čak 15 minuta više nego pre 10 godina da isti i plate.

Pixabay
 

Osam od 45 gostiju je naletelo i sudarilo se sa drugim gostom u restoranu ili konobarom jer su gledali u telefon dok su ulazili u restoran ili ga napuštali.Prosečno vreme od momenta kada su ušli do trenutka kada napuštaju objekat: 1 sat i 55 minuta.

Možda je na pomolu potpuno novo radno mesto u restoranima: osoba koja će biti zadužena da fotografiše goste njihovim telefonima i pomaže im da se konektuju na wi-fi. Prosto je neverovatno kako naše kolektivne navike utiču na ugostiteljstvo ali i sve ostale svakodnevne procedure i aktivnosti. Našom zavisnošću od telefona nije pogođen samo naš život, već time utičemo i na čitavo šire društvo čiji smo deo.

Pixabay
 

Sve ovo naravno ne znači da jednostavno nema restorana u kojima su prosto konobari ili kuhinja zaista spori, ali bilo bi lepo da se svi potrudimo i budemo malo razumniji i predusretljiviji kada se narednog puta  uhvatimo za telefon dok konobar čeka našu porudžbinu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike