Gde pobeći za vikend van Beograda!?

29.03.2022

12:30

0

Golubačka tvrdjava je idealno mesto kako za decu tako i za odrasle, na samo sat i po vremena vožnje od Beograda

Gde pobeći za vikend  van Beograda!?
golubačka tvrđava Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Đerdapska klisura krije prelepe prirodne lepote, opasne klance i strme litice, ali i nekada neosvojive tvrđave i tragove iz daleke prošlosti.Kroz našu zemlju Dunav protiče u dužini od 588 kilometara, a na svom putu do Crnog mora prolazi kroz najveću i najdužu klisuru u Evropi- Đerdapsku klisuru.

24sedam/Goran Sivački
 

Svoje čari ima tokom cele godine i svih godišnjih doba, a posebno je lepa u jesen, kada se zlatnožute i crvenkaste boje stapaju s modrom bojom moćnog  Dunava. 

Golubačka tvrđava 

Jedan od najlepših predela naše zemlje nalazi se na istoku, na desnoj obali Dunava. Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na strmoj litici iznad reke, tokom srednjeg veka izgrađeno je utvrđenje- Golubačka tvrđava.

Na strateški značajnom mestu odakle se kontrolisao kopneni i vodeni put, predstavljala je metu brojnih osvajača, pa su se tokom 14. i 15 veka za vlast nad njom borile Srbija, Ugarska i kasnije Osmanlijsko carstvo. Ono što je naročito zanimljivo jeste to što se ne zna koje tvrđavu podigao niti kada, a prvi put se pominje u 14. veku.

24sedam/Goran Sivački
 

Prema legendi, ime nosi po lepoj meštanki Golubani. U nju se zaljubio turski zapovednik, a kada je devojka odbila da ode u njegov harem, prikovali su je za stenu kako bi se pokajala. Kako je Golubana ostala nepokolebljiva, osuđena je na smrt, a stena od tada nosi naziv „baba kaj“ što u prevodu znači „pokaj se“.  

Nakon višegodišnje rekonstrukcije zidina i kula i izmeštanja magistralnog puta, Golubačka tvrđava dobila je novi sjaj kakav zaslužuje, postavši jedno od najpopularnijih destinacija ovog kraja Srbije.

24sedam/Goran Sivački
 

Posetiocima je na raspolaganju nekoliko kategorija karata (zelena plava, crvena i crna) u zavisnosti od lokaliteta koje žele da posete. Najskuplja kategorija je crna ulaznica koja vam omogućava da zavirite su sve kule, uključujući opasnu Šešir kulu, a zbog specifičnosti terena zahteva određenu fizičku spremu i pratnju vodiča.

Pre izgradnje hidrocentrale šezdestih godina 20. veka, plovidba Dunavom kroz klisuru bila je otežana i opasna pri niskom vodostaju zbog podvodnih stena, pa su samo najiskusniji kapetani smeli da se usude da proteraju brod kroz njene klance. Na pojedinim mestima oni dostižu visinu i od 300 metara, a nose živopisne nazive- Gornja klisura, Gospođin vir, gde Dunav dostiže dubinu od čak 82 m, Veliki i Mali kazan i Sipska klisura.

24sedam/Goran Sivački
 

Osim plovidbom, skrivene lepote Đerdapa najbolje se mogu upoznati pešačenjem, zbog najprisnijeg dodira s prirodom. Nacionalni park krase brojne obeležene staze koje vode do najlepših pogleda na reku i strme litice klisure.

24sedam/Goran Sivački
 

Kada se popnete na vrh, zaboravićete na sav uloženi napor i znoj kada se pred vama otvori veličanstven pogled. Jedan od najpoznatijih vidikovaca nosi naziv Ploče, a s njega se kao na dlanu vide Mali i Veliki kazan.   

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike