Stranci se sve više sele u ovih 5 drzava nakon odlaska u penziju

27.03.2022

09:11

0

Prema svetskom istraživanju ovo su najbolje zemlje na listi starijih građana

Stranci se sve više sele u ovih 5 drzava nakon odlaska u penziju
dominicana-ga650c1a1c_1920 - Copyright Pixabay

Penzija treba da se provede u miru i uživanju. Stresne situacije oko posla i odgajanja porodice treba da se okončaju i ostave iza sebe.

Pixabay
 

1.Malta

odličan izbor prvenstveno zbog klime. Večito proleće, divni zalasci sunca i more će podmladiti svakog penzionera.Malta je malo i mirno ostrvo na kojem se život odvija lagano, bez žurbe i tenzije. Živopisna arhitektura i vedre boje će učiniti da krv ponovo prostruji.

Zime su blage i ne mora da se razmišlja o prehladama koje starijim licima teže padaju nego mlađima.Malta ne spada u preskupe zemlje, barem nije skupa za stanovnike koji dolaze sa Zapada. 

Na Malti Vam neće biti dosadno jer je ostrvo prepuno znamenitosti i arheoloških nalazišta.Na Malti se često organizuju festivali koji slave maltešku kulturu, religiju, lokalnu hranu i vina.Ukoliko Vam Malta dosadi, na samo tri sata vožnje ferijem se nalazi Sicilija.

Pixabay
 

2. Živopisna Portugalija

Jedan od razloga zašto se Portugalija sa svojim glavnim gradom Lisabonom nalazi na listi najboljih zemalja nakon odlazka u penziju jesu niske cene smeštaja.Procenjuje se da jedan stariji bračni par može sa 1.500 dolara da prođe sasvim fino u nekom manjem portugalskom mestu, odnosno sa 2.000 dolara u Lisabonu.

Klima Portugalije je divna, topla, a ukoliko ste zaboravili, tu je Atlantski okean, i naravno, tu su divne peščane plaže.Životni stil Portugalije je veoma sličan mediteranskom. Odlično vino i sveža morska hrana će Vas okrepiti u trenutku.Među penzionerima su naročito omiljeni primorski gradići Cascais i Estoril.

Lisabon je ozbiljan grad prepun restorana, kafića, a takođe je poznat po odličnom kulturološkom životu.Gradić Porto je malo i ušuškano mesto koje odlikuje prijatna klima. Porto će Vas osvežiti kao nijedan drugi grad na svetu.Najtopliji je region Algarve.

Pixabay
 

3. Daleki Novi Zeland

Novi Zeland je poznat po svojoj bajkovitoj i pitomoj prirodi.Novi Zeland jeste „na kraju sveta“, ali upravo u tome je njegova čar. Postati „kiwi“ pod stare dane je penzionerima širom sveta cilj i san.Novi Zeland je socijalno najnaprednija država na svetu. Medicinska nega, bezbednost i ekološka svest na Novom Zelandu su podignuti na najviši mogući nivo.Možda upravo pod stare dane otkrijete u sebi pustolova i alpinistu.Novi Zeland za razliku od Australije nema otrovne životinje tako da možete bez ikakve bojazni da se prepustite istraživanju prirode.

Novi Zeland je, na žalost, dostupan samo jako bogatim ljudima koji na svom računu imaju novac o kojem prosečni srpski penzioner može samo da sanja.

4. Tropska Panama

Već duže vreme se Panama nalazi na prvom mestu, kada se pominju i prave liste najboljih zemalja za odlazak u penziju.Razlog zbog čega je ova zemlja tako popularna među penzionerima jeste lako dobijanje panamske vize. Klima je tropska, temperature se kreću tokom cele godine između 24 i 30˚C.Panama spaja Severnu i Južnu Ameriku, dok njenu južnu obalu zapljuskuje Tihi okean, a severnu Karipsko more. Panama je zemlja divnih peščanih plaža.Panama je takođe moderna i kosmopolitska sredina, tako da biste se pod stare dane družili sa ljudima iz čitavog sveta.

Stanovnici Paname strance dočekuju raširenih ruku tako da se ovde ne morate bojati neljubaznih ljudi i rasističkih izjava.

Pixabay
 

5. Srcu draga i bliska Grčka

Na listi najboljih zemalja za odlazka u penziju se nalaze Meksiko, Ekvador, Kosta Rika, Kolumbija, Malezija, Španija, Nikaragva.Međutim, najrealniji scenario među penzionerima u Srbiji se vezuje za nama najbliže mediteranske zemlje – Crnu Goru, Hrvatsku i Grčku.

Grčka je prelepa zemlja za koju Vam treba čitav život da biste je otkrili. Ostrva, prelepe plaže, sveža morska hrana i masline su grčka realnost koja može postati i Vaša tokom penzionerskih dana.A do Srbije iz nostalgije možete „skoknuti“ bez problema.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike