Njeno lice krasi novčanice u preko 30 zemalja sveta

23.03.2022

14:20

0

Autor: 24sedam

Zanimljivosti o novcu koje možda niste znali

Njeno lice krasi novčanice u preko 30 zemalja sveta
profimedia-0396029798 - Copyright Profimedia

Od najmanje do najteže, najšarenije i najvrednije - saznaje neke od zanimljivih činjenica koje niste znali o novčanicama.

Britanska funta je najstarija valuta koja je još u upotrebi

Službena valuta Ujedinjenog Kraljevstva u upotrebi je od 18. veka sve do danas. Na međunarodnom tržištu to je četvrta najpopularnija valuta, nakon dolara, eura i jena.

 

Kraljica Elizabeta II najčešće je lice na novčanicama i kovanicama

Ne sumnjamo da je mnogi vole, ali razlog zašto baš njeno lice krasi toliko novca je prilično logičan. Ujedinjeno Kraljevstvo ima brojne (bivše) kolonije koje još uvek koriste istu valutu ili ih ona povezuje u Komonveltu, pa je tako i postala simbol na novcu u više od 30 zemalja. Štaviše, svojevremeno je na kanadskoj novčanici bila slika kraljice dok je još bila dete.

Profimedia
 

Prvi američki novčić imao je upisan moto: „Gledaj svoja posla“

Prvi službeni novčić jednog centa osmislio je Bendžamin Frenklin 1787. godine, a s njim je došao i pisani savet: „Gledaj svoja posla.“ Neki istoričari smatraju da je to bila ideja samog Frenklina koji je bio poznat i uspešan biznismen. Tek kasnije, moto je zamenjen poznatim američkom motom „In God We Trust“.

Profimedia
 

Novac je prljav

Znamo da novac može biti prljav na razne načine, ali od jedne prljavštine ćete pre završiti u bolnici nego u zatvoru. Studije su pokazale da samo na jednoj novčanici mogu biti stotine bakterija koje će vas koštati upale pluća ili trovanja. Ako radite sa novčanicama, verojatno vam je poznat osećaj prljavštine pod prstima. Nema te novčanice nakon koje nećemo oprati ruke.

Bezvredna novčanica od sto biliona dolara

Od 2009. godine Zimbabve je prešao na funte, dolare, rupije i druge valute nakon što je inflacija pojela vrednost nacionalnog novca. A koliko ih je pogodila, svedoči novčanica od neverovatnih sto biliona dolara koja se piše se s 14 nula. Šteta što je praktično bezvredna, tj. vredi svega par dolara.

Profimedia
 

Orao je najčešća životinja na novčanicama

Na novčanicama i kovanicama sveta zaista se može pronaći čitavo životinjsko i biljno carstvo, ali orao ipak ostaje na tronu. Nalazi se na više od 40 valuta sveta.

Rumunija je imala najmanju novčanicu na svetu

Do 1917. godine rumunska novčanica od 10 banija bila je najmanja novčanica sveta sa svega 33 milimetra širine i 44 milimetra dužine. Nakon 1917. i dalje je ostala mali rekorder, ali više nije bila u upotrebi.

Brojne američke novčanice sadrže tragove kokaina

Proučavajući novčanice u SAD-u, naučnici su otkrili zapanjujući podatak. Veliki broj novčanica na sebi sadrži tragove kokaina, a na nekim mestima to se odnosi i na do 90% novčanica. Ta mesta su gradovi Detroita i Vašingtona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike