Ako mislite da je previše galame oko vas...Ovo su najbučniji događaji u istoriji

19.03.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Nadamo se da nikada nećemo čuti ništa slično

Ako mislite da je previše galame oko vas...Ovo su najbučniji događaji u istoriji
profimedia-0567267587 - Copyright Profimedia

Buka ide uz savremenog čoveka. Tabela sa decibelima nam govori da sve preko 85 decibela smeta našem sluhu. Ova granica se u svakodnevnom životu stalno prebacuje. Međutim postoje neki događaji i pojave u prirodi o kojima je najbezbednije čitati, iz razloga što ih nivo buke koje su proizveli stavlja na listu najbučnijih događaja u istoriji.

Majmuni drekavci koji zvuče kao death metal

Krik ovih latinoameričkih majmuna mnogi opisuju kao kombinaciju sirena za uzbunu i death metal koncerta, što nije ni čudo jer je jačina buke koju proizvode oko 140 decibela. Priroda se pobrinula da ovi čupavci mogu da realizuju ovu, za čoveka nepodnošljivu pojavu.

 

Urlanje im omogućava posebna kost u grlu koja služi kao komora koja pojačava njihove urlike. Obično koristi mužjacima u međusobnom nadmetanju i označavanju teritorija do koje im je očigledno mnogo stalo jer njihova upozorenja ljudi mogu čuti i na 5 kilometara udaljenosti.

Pad asteroida i Tunguska eksplozija 1908. godine

Na području reke Tunguske u Rusiji 1908. godine odjeknula je tako jaka eksplozija da su stanovnici Sibira popadali sa svojih stolica. Svedoci tvrde kako se pre eksplozije na nebu mogla videti svetlost jaka kao Sunce, a potom čuo prasak kao da je pala bomba, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Eksplozija je uništila čak 60 miliona stabala u okolini, a njen uzrok do danas nije u potpunosti razjašnjen. Pretpostavlja se da je reč o meteoru koji je eksplodirao pre pada pa zbog toga nije prouzrokovao  krater. Buka koju je proizveo bila je jačine 197 decibela.

Sovjetska bomba Car uništila je prozore na kućama udaljenim 800 kilometara

Car-bomba, poznata i pod kodnim imenom Ivan izgrađena je u dve verzije i testirana početkom 1960-ih u vreme hladog rata.

Profimedia
 

Bila je 6.000 puta jača od one bačene na Hirošimu, a u trenutku detonacije nastala je vatrena kugla široka osam kilometara i „pečurka“ visoka 67 kilometara. Uništila je sve zgrade i stabla u krugu od 55 kilometara, prouzrokovala potres od 5,5 po Rihteru, ostavila iza sebe samo pustoš, a stakla prozora popucala su u krugu od 800 kilometara. Sa 224 decibela, bila je to do tad najglasnija zabeležena buka koju je proizveo čovek.

Erupcija vulkana Krakatau koja se čula sve do Australije

U leto 1883. godine došlo je do erupcije na indonežanskom vulkanskom ostrvu Krakatoa  u obliku 27 masovnih eksplozija čija je jačina bila nekoliko hiljadu puta jača od one nastale prilikom eksplozije u Hirošimi. I danas se smatra jednom od najsilovitijih vulkanskih eksplozija u istoriji.

Profimedia
 

A koliko je samo bila glasna, svedoči podatak da se mogla čuti na daljini od čak 4.800 kilometara. Stanovnici Nove Gvineje i zapadne Australije opisali su zvuk koji su čuli kao pucnjavu topa s brodova. Buka je bila jačine čak 310 decibela, zbog čega se ovaj događaj još uvek smatra najglasnijim zabeleženim u istoriji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike