Oni su bili jači od sudbine: Tri grada koja služe kao primer čitavoj ljudskoj rasi (FOTO+VIDEO)

17.11.2020

07:00 >> 07:06

0

Elementarna nepogoda, rat, ubistva, glad... Sve su preživeli i iz toga izašli kao veliki pobednici

Oni su bili jači od sudbine: Tri grada koja služe kao primer čitavoj ljudskoj rasi (FOTO+VIDEO)
Copyright Pixabay

Veliki svetski gradovi su i dan danas veliki iz razloga što su proživljavali strašne stvari poput ratova, gladi, siromaštva, vremenom postajali tranzicioni delovi kulture, a danas u modernijem i demokratskom dobu bezbedni i poželjni za život.

Isto se može reći i za prestonicu Srbije oko čije istorije nema mnogo spora, već pozadine koja sa sobom nosi mnogo bola, ali i ponosa, a posle vekova muke, ponos je čitave zemlje, regiona i ovog dela Evrope uopšte.

Ipak, ovog puta se nećemo baviti Beogradom, već gradovima koji imaju epitet “najizdržljivijih” na planeti, uzimajući u obzir skorašnju istoriju koja ih je bacala na kolena. Oni su se izdigli iznad svih nedaća i postali mesta koja mnogi svetski putnici jedva čekaju da štikliraju na svojim obaveznim listama.

„Jota“ stiže: Stanje pripravnosti, čeka se „katastrofalan“ uragan pete kategorije (FOTO+VIDEO)
Dim prekrio Istanbul: Gorela džamija iz 17.veka (FOTO)
Goreo Peru: Demonstranti razbijali, policija odgovorila suzavcem i gumenim mecima (FOTO, VIDEO)

Medeljin (Kolumbija) – grad koji se suprotstavio zlu

U vreme vladavine Pabla Eskobara svi meridijani su bili dobro obavešteni o haosu koji se događao godinama na ulicama ovog dvomilionskog mesta.

Ni dan danas se ne zna koliko je dnevno žrtava bilo usled narko-rata koji nije prestajao, odnosno Pablove borbe sa vlastima.

Posle 25 godina, slika je potpuno drugačija, jer se Medeljin preporodio, najpre u infrastrukturnom smislu, jer oblakoderi niču kao cveće, na svakom koraku su obnovljene stare zgrade, narod se modernizovao do te mere da mu Zapad ne diktira trendove, već uzvraća iz dana u dan, najpre promocijom i lepotom ljudi i zemlje.

Iz pomenutog ratnog perioda kada je stopa ubistava iznosila 183 na 100.000 ljudi, što je čak i veće nego u doba pandemije (!?), sada je lestvica spuštena na “samo 20”, ali – to je sjajan rezultat s obzirom na okolnosti.

U gradu “večnog proleća” (nadimak usled prosečne temperature od 22 stepena godišnje), posle godina i godina ubijanja, strah više nema primat.

Hirošima (Japan) – grad koji bol pobeđuje osmehom

Pre više od 70 godina, nakon čuvenog bombardovanja Hirošime i Nagasakija, od svega je ostala samo pustoš i ravnica sa hiljadama žrtava, međutim, sve se promenilo jako brzo.

Poznati po mentalitetu kog nema nigde drugde na svetu, Japanci su rešili da na sve odgovore izuzetno nekonvencionalno i uspeli da postave primer prateći jasan stav koji glasi – “nema mržnje”.

Opravdano, još uvek postoji bes, patnja, onih koji su preživeli nuklearnu katastrofu, ali… Primera radi, spomenik sećanja nema tipičan naziv poput “Ratni spomen”, već “Spomenik miru”.

Iako se očekuje da mrze Ameriku i ono što danas predstavlja, to nikako nije slučaj, već se kao i svuda u svetu, dozvoljava propaganda zbog toga što je odluka na pojedincu, a ne na diktatorskom modelu odobravanja ili neodobravanja.

Grad je sagrađen od temelja sa neverovatnim oblakoderima, snažnom infrastrukturom, i daleko od toga da su svi zaboravili na to što se dogodilo u Drugom svetskom ratu. Niko nije, ali ne prođe nijedan dan da se ne osvrnu na strašan genocid nad sunarodnicima, stoga ovde mržnja više nikada neće pobediti.

Hong Kong (Hong Kong) – grad koji je preboleo tajfun za 48 sati

Pre malo više od dva meseca, razoran tajfun pogodio je Hong Kong, jedan od najvećih finansijskih i trgovinskih centara na svetu, uz to i jedan od najgušće naseljenih gradova sveta.

Ovakvu nepogodu tamošnje stanovništvo nije videlo preko tri decenije, ali se i pored raznih sistema odbrane, ipak pokorilo nemilosrdnoj prirodi.

Staklo na zgradama, gotovo svim glavnim, popucalo je u tren oka, drveće je uspelo da prekine struju i napravi totalni kolaps u čitavom mestu koje broji gotovo 10.000.000 ljudi, ali… Ti isti su rešili da uzvrate.

Za samo dva dana sve je bilo gotovo! Da, svega 48 sati od razorrnog tajfuna zbog hiljada volontera koji su se priključili radnoj akciji, dok su vatrogasci radili 36 sati bez prestanka.

U drugim razvijenim zemljama, oporavak bi mogao da traje mesecima, čak i godinama, ali ne u slučaju Hong Konga.

Ono što je trebalo da ih uništi, zapravo ih je učinilo jačim. Iako zvuči kao takav i jeste kliše, apsolutno je primenljiv u ovoj situaciji.

Postoje mnogi gradovi koji su doživeli sličnu ili istu sudbinu i vratili se na put blagostanja,  i to samo zahvaljujući ljudima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike