Barle je grad sa najkomplikovanijom granicom na svetu! Mesto u kome možete zaspati u Holandiji, a probuditi se u Belgiji

07.03.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Mnoge zgrade i ulice se istovremeno nalaze unutar Holandije i Belgije

Barle je grad sa najkomplikovanijom granicom na svetu! Mesto u kome možete zaspati u Holandiji, a probuditi se u Belgiji
profimedia-0313791004 - Copyright Profimedia

Baarle je mesto drugačije od svih na svetu. Sastoji se od komadića Belgije i Holandije koji su toliko međusobno isprepleteni da državna granica prolazi kroz gotovo sve objekte u gradu.

Ona je označena simpatičnim belim krstićima koji, osim što uz slovo B dele grad na belgijski i NL na holandski deo, čine i svojevrsni zaštitni znak čitavog mesta. Ove oznake označavaju gde se jedna država završava i gde počinje druga, podsećajući sve koji ih pređu da su ušli u drugu suverenu državu.

 

U ovom šarmantnom gradiću koji istovremeno živi u dve države, stanovnici vode poprilično zanimljiv život. Naime, ulice, kuće, restorani, muzeji i ostali gradski objekti skladno i istovremeno egzistiraju unutar dve zemlje – Belgije i Holandije, a kroz sve njih prolazi državna granica.

Srećom, te se Holandija i Belgija nalaze u šengenskoj zoni, što znači da su njihove granice potpuno besprekorne, što omogućava putnicima i stanovnicima da šetaju kroz ceo grad bez zaustavljanja radi provere pasoša.

 

Ovaj grad s dva entiteta i dva imena, jedinstven je po svom načinu života jer podrazumeva skladan život dve nacije. Holandski Baarle-Nassau i belgijski Baarle-Hertog zajedno sasvim normalno i harmonično funkcionišu u svom mikrokosmosu, a veliki broj stanovnika poseduje dva pasoša. 

 

Iako mnogi neće primetiti razliku između toga koja zgrada pripada kojoj državi, pravi znalci će je uočiti. Naime, holandske građevine imaju donekle uniformiran izgled koji je u diskretnom kontrastu s belgijskom živopisnom arhitekturom. Premda se francuski jezik uči u školama na obe strane grada, svi stanovnici govore holandski.

 

Jedinstveni grad koji „sedi na dve stolice“ dom je za nešto više od 9.000 stanovnika podeljenih u dve zajednice koje potiču iz dve države. U Baarle-Hertog, opštini koja se većinom sastoji od belgijskih enklava, živi nešto manje od 3000 Belgijanaca. S druge strane, u Baarle-Nassau, holandskoj opštini koja pripada pokrajini Severni Brabant, živi skoro 7.000 Holanđana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike