TikTok na meti američkih vlasti: Hoće li popularna aplikacija biti zabranjena zbog navodne opasnosti po nacionalnu bezbednost?

21.03.2023

12:37

0

Autor: Ekipa 24sedam

Evropska komisija i još nekoliko zapadnih vlada već su zabranile korišćenje TikToka na uređajima svojih službenika

TikTok na meti američkih vlasti: Hoće li popularna aplikacija biti zabranjena zbog navodne opasnosti po nacionalnu bezbednost?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kineska društvena mreža TikTok saopštila je da u Sjedinjenim Američkim Državama mesečno ima 150 miliona aktivnih korisnika, što je za 50% više u odnosu na 2020. godinu, kada ih je bilo 100 miliona.

Kako prenosi Rojters, ovaj podatak je iznet uoči svedočenja izvršnog direktora Šou Ci Čeva pred Odborom američkog Kongresa za energetiku i trgovinu, a TikTok se suočava sa sve većim pritiskom administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena i Kongresa.

Ova društvena mreža se susreće sa optužbama da bi mogla da prosledi podatke američkih korisnika vladi u Pekingu, što je dovelo do poziva nekih poslanika da se aplikacija zabrani. U petak je šest američkih senatora podržalo zakon kojim se Bajdenu daju ovlašćenja da zabrani TikTok radi zaštite nacionalne bezbednosti.

Profimedia
 

TikTok je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance i njeni rukovodioci dolaze u Vašington kako bi obrazložili zašto aplikaciju ne treba zabraniti, nakon što je Bajdenova administracija zatražila da se kineski vlasnici odreknu svog udela u kompaniji, a da bi mreža u suprotnom mogla da se suoči sa zabranom u SAD.

Evropska komisija i još nekoliko zapadnih vlada već su zabranile korišćenje TikToka na uređajima svojih službenika. Inače, TikTok ima više od milijardu korisnika širom sveta, objavio je u septembru 2021. godine.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike