I Novi Zeland najavio zabranu Tiktoka na telefonima koji imaju pristup mreži parlamenta

17.03.2023

11:03

0

Uprava kompanije saopštila je da veruje da su nedavne zabrane zasnovane na "fundamentalnoj zabludi i vođene širom geopolitikom"

I Novi Zeland najavio zabranu Tiktoka na telefonima koji imaju pristup mreži parlamenta
Copyright Profimedia

Posle SAD i Velike Britanije, Novi Zeland je najavio da će do kraja marta zabraniti korišćenje kineske aplikacije Tiktok na uređajima koji imaju pristup mreži parlamenta zbog zabrinutosti za sajber bezbednost.

Ta odluka doneta nakon saveta stručnjaka za sajber bezbednost i diskusije unutar vlade i sa drugim zemljama rekao je izvršni šef parlamentarne službe Novog Zelanda Rafael Gonzales-Montero. 

Zabrinutost da bi kineska vlada mogla da pristupi lokaciji korisnika i podacima preko Bajt densa, Tiktokove kineske matične kompanije, porasla je širom sveta otkad je Vašington počeo da iznosi ovakve navode.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zahtevala je ove sedmice da se kineski vlasnici Tiktoka odreknu svoje dela kompanije kako se, u suprotnom, aplikacija ne bi suočila sa potpunom zabranom u SAD.

Velika Britanija zabranila je u četvrtak Tiktok na vladinim telefonima.

Vladine agencije u SAD imaju rok do kraja marta da izbrišu aplikaciju sa službenih uređaja.

Tiktok je saopštio da veruje da su nedavne zabrane zasnovane na, kako je naveo, "fundamentalnoj zabludi i vođene širom geopolitikom", napominjući da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na rigoroznu zaštitu podataka i da odbacuje optužbe o špijuniranju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike