Da li dajete android aplikacijama previše dozvola

30.07.2022

08:30

0

Autor: M. J.

Davanje invazivnih dozvola Android aplikacijama može da ugrozi vaše podatke

Da li dajete android aplikacijama previše dozvola
pexels-kindel-media-7688669 - Copyright Pexels

Možda ste primetili da neke od vaših Android aplikacija traže dozvole koje izgledaju preterano i potpuno nepovezane sa stvarnom korisnošću aplikacije – na primer, kada aplikacija za baterijsku lampu zahteva pristup vašoj kameri, mikrofonu ili lokaciji.

Profimedia
 

Kada aplikacija traži više dozvola nego što joj je potrebno, obično joj je cilj da prikupi što je moguće više vaših podataka i proda ih trećim stranama kao što su oglašivači i brokeri podataka. Dozvole poput pristupa vašoj lokaciji, kameri, mikrofonu, kontaktima, istoriji pregledanja i biblioteci fotografija mogu biti posebno invazivne ako nisu izričito potrebne da bi aplikacija funkcionisala.

Pixabay
 

Aplikacija može prikupiti gomilu osetljivih ličnih podataka iz ovih dozvola, što može ugroziti vašu privatnost. Zbog toga je važno da upravljate dozvolama za aplikacije na svojim Android uređajima. Uvek smanjite dozvole za aplikacije na minimum.

Dajte aplikacijama dozvolu da pristupe samo onome što im je neophodno na vašem uređaju da biste obezbedili funkcionalnost koja vam je potrebna. Na primer, aplikacija za vremensku prognozu ili aplikacija za navigaciju će prirodno trebati pristup vašoj lokaciji da bi ispravno funkcionisala, ali nema razloga da joj dozvolite pristup kameri ili vašim kontaktima.

A u nekim slučajevima možda nećete čak ni morati da date vremenskoj aplikaciji svoje podatke o lokaciji ako možete ručno da unesete poštanski broj ili grad.

Pixabay
 

Srećom, lako je promeniti dozvole za aplikacije na vašem Android uređaju – i možete odabrati da li želite da upravljate dozvolama prema aplikaciji ili prema tipu dozvole. Imajte na umu da se dole navedeni koraci primenjuju na uređaje koji koriste Android 11 i novije verzije. Ako ste zabrinuti zbog dozvola koje su dodeljene određenoj aplikaciji na vašem Android uređaju, možete da upravljate dozvolama za svaku aplikaciju. Evo šta treba da uradite:

Dodirnite Settings.
Dodirnite Apps.
Pomerite se nadole i dodirnite dotičnu aplikaciju (ili možete potražiti aplikaciju dodirom na ikonu lupe).
Dodirnite Permissions.
Dodirnite perissioon da dozvolite ili ne dozvolite pristup
.

Takođe možete da pristupite meniju Permissions iz bilo koje aplikacije tako što ćete dodirnuti i zadržati ikonu aplikacije na ekranu telefona. Dodirnite Info ikonu u gornjem desnom uglu prozora koji se pojavljuje da biste pristupili meniju sa informacijama o aplikaciji i odatle dodirnite Permissions.

Pexels
 

U App info meniju možete da omogućite i funkciju Remove permissions if app is unused, koja uklanja dozvolu za aplikaciju ako je niste koristili tri meseca. Ako želite da vidite koje aplikacije ste odbili ili dozvolili pristup određenoj funkciji – poput mikrofona ili lokacije – možete da upravljate dozvolama za aplikacije prema tipu dozvole. Evo kako:

Dodirnite Settings.
Dodirnite Privacy.
Dodirnite Permission Manager.
Dodirnite tip dozvole da biste videli koje aplikacije dozvoljavaju izabrani pristup.
Dodirnite aplikaciju i izaberite Allow ili Don’t allow.

Možete čak i univerzalno zabraniti svim aplikacijama pristup vašoj kameri i/ili mikrofonu pomoću jednog prekidača ako želite da zauzmete čvrst stav sa te dve dozvole za pristup.

Dodirnite Settings.
Dodirnite Privacy.
Uključite ili isključite pristup kameri i pristup mikrofonu.

Pexels
 

Kretanje ovim putem može biti odličan način da garantujete da nijedna aplikacija nema pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Međutim, imajte na umu da aplikacije za video komunikaciju kao što su Zoom ili Skype, koje se oslanjaju na vašu kameru i mikrofon za rad, neće raditi ispravno ako imate ove dozvole postavljene na položaj „isključeno“.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike