Instagram testira AI funkciju koja potvrđuje godine skeniranjem lica

04.07.2022

16:20

0

Autor: M. J.

Instagram koristi automatizovane sisteme za traženje maloletnika

Instagram testira AI funkciju koja potvrđuje  godine skeniranjem lica
Pixabay

Nakon što su stručnjaci za privatnost i bezbednost dece tužili Instagram, platforma je uvela sve više funkcija za proveru starosti, kao i metode za odvajanje mlađih korisnika od odraslih. Trenutno, Instagram traži od korisnika da verifikuju svoje godine samo kada tinejdžeri pokušaju da izmene svoj datum rođenja kako bi ih prikazali kao 18 ili više.

Profimedia
 

Da bi potvrdili svoje godine, korisnici mogu da šalju slike različitih ličnih karata, a od sada će korisnici u SAD-a imati dve dodatne opcije: društveno jamčenje i AI procenu.

Pixabay
 

Za prvi metod, Instagram će zamoliti tri zajednička pratioca korisnika da potvrde koliko su stari. Zajednički pratioci će morati da budu stariji od 18 godina i imaće tri dana da odgovore na zahtev Instagram-a. Drugi metod, AI procena, uključuje slanje video selfija kako bi se pomoću mašinskog učenja procenila starost osobe. Ovo nije jedini alat sa veštačkom inteligencijom koji Instagram koristi da pokuša da proceni starost korisnika.

Profimedia
 

Kompanija od 2019. godine koristi automatizovane sisteme za traženje maloletnih korisnika. Ovi alati skeniraju informacije poput rođendanskih postova korisnika i starosti njihovih grupa prijateljstva. Ukoliko korisnik tvrdi da ima 20 godina, ali objavi postove o proslavi svog 17. rođendana, njegov nalog će biti označen i možda će morati da potvrdi svoje godine.

Pixabay
 

Instagram navodi da radi na dodavanju novih podataka u ovom sistemu, pa čak i testira alatku za analizu jezika koja će odrediti da li je korisnik odrasla osoba ili tinejdžer na osnovu načina na koji piše.

BONUS VIDEO:

Instagram/serbialive_beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi