Google News dobile su novi dizajn

03.07.2022

15:20

0

Autor: M. J.

Ove godine napunile su 20 godina postojanja i dobile veliki redizajn

Google News  dobile su novi dizajn
Pixabay/Hebi B.

Fokus na lokalnim vestima. Pokrenuto preuređenje radne površine Google News-a sada daje prioritet važnim temama. Pored kvalitetnih priča i personalizovanih izbora, poseban fokus je na lokalnim vestima. Lokalne vesti su konačno na vrhu stranice i postoji mogućnost dodavanje više lokacija u slučaju da pokrivenost jednog grada nije dovoljna.

Pexels
 

Kompanija takođe poboljšava proveru činjenica. Google News sada prikazuju originalnu tvrdnju pored naslova, zajedno sa proverom činjenica iz nezavisnih izvora koji pokazuju da li tvrdnja tačna.  Sada možete da dodajete, brišete ili menjate teme prema sopstvenom izboru.

Unsplash
 

Novi izgled takođe označava i zvaničan povratak Google News-a u Španiju. Google je ukinuo svoje vesti u Španiji 2014. godine, nakon što je zemlja odlučila da tehnološki gigant treba da plati mesečnu naknadu španskim novinama. Međutim, Google je 2021. godine najavio da će Google News vratiti u Španiju nakon što je zemlja revidirala svoje zakone o autorskim pravima na internetu u skladu s propisima EU.

Pexels
 

Ažurirani sajt pomaže u inicijativi Google vesti u dugotrajnoj kampanji podrške redakcijama usred zabrinutosti da internet narušava pristup kvalitetnom novinarstvu.

Google je pokrenuo „News Equity Fund“, globalnu obavezu da pruži finansijsku podršku i mogućnost novinskim organizacijama koje prvenstveno služe nedovoljno zastupljenim zajednicama. Novinske organizacije imaju rok je do 21. jula da se prijave.

Pexels
 

Takođe, kompanija deli svoju prvu rundu finansiranja od milion dolara za projekat izveštavanja zasnovanog na podacima koji pomaže zajednicama sa velikim brojem podataka.

Još uvek je rano reći da li će se redizajn pokazati uspešnim. Međutim, lokalnim vestima daje mnogo veći prioritet nego u prošlosti. Ranije je bilo potrebno prelistavanje kroz više pasusa kako bi se pregledale lokalne vesti. Novo ažuriranje pruža jednostavno moderniji izgled.

Pixabay
 

Takođe, otvara se mogućnost da ljudi sada više koriste Google News, umesto da posećuju druge sajtove ili se oslanjaju na namenske aplikacije kao što je Apple News.

BONUS VIDEO:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi