Elektronsko oko omogućiće vid u boji

01.05.2022

15:20

0

Autor: 24sedam

Nova vresta tehnologije biće jako korisna osobama sa oštećenim vidom

Elektronsko oko omogućiće vid u boji
ilustracija - Copyright Pixabay

Tim na Državnom univerzitetu Džordžije razvio je „elektronsko oko“ koje može da obezbedi vid u boji za mikrorobote. Iako bi tehnologija trebalo da bude korisna za medicinske robote, takođe bi mogla da omogući tehnologiju percepcije boja za osobe sa oštećenim vidom i mogla bi da deluje kao komponenta veštačkih očiju. Tehnologija se oslanja na gomilu van der Valsovih poluprovodnika da bi osetila crvenu, zelenu i plavu svetlost. Slaganje poluprovodnika omogućilo je istraživačima da smanje veličinu sistema veštačkog vida.

Pixabay
 

Dok je još uvek u povoju, tehnologija bi mogla da otvori put naprednijim elektronskim očima, što bi bilo veoma korisno za osobe sa oštećenim vidom. „Dobro je poznato da je više od 80 odsto informacija zarobljeno vizijom u istraživanju, industriji, lekovima i našem svakodnevnom životu“, rekao je Sidong Lei, istraživač uključen u studiju. „Krajnji cilj našeg istraživanja je da razvijemo kameru mikro-razmera za mikrorobote koji mogu da uđu u uske prostore koji su sadašnjim sredstvima neopipljivi i da otvore nove horizonte u medicinskoj dijagnozi, proučavanju životne sredine, proizvodnji, arheologiji i još mnogo toga.

Pixabay
 

Ranije dizajnirani senzori boja su glomazni, što znači da nisu pogodni za uključivanje u mikrorobote ili veštačke oči. Ključni izazov u ​​dizajniranju ove nove tehnologije bila je minijaturizacija. Štaviše, prethodnim tehnologijama je nedostajala tačnost u detekciji boja, pa su istraživači želeli da poboljšaju . „Nova funkcionalnost postignuta u našoj arhitekturi senzora slike zavisi od brzog napretka van der Valsovih poluprovodnika tokom poslednjih godina“, rekao je Ningkin Li, istraživač uključen u studiju.

„U poređenju sa konvencionalnim poluprovodnicima, kao što je silicijum, možemo precizno kontrolisati strukturu van der Valsovog materijala, debljinu i druge kritične parametre da bismo osetili crvenu, zelenu i plavu boju. Zanimljivo je da istraživači iz Georgia Tech-a veruju da tehnologija ima budući potencijal za osobe sa oštećenim vidom. „Ova tehnologija je ključna za razvoj biomimetičkih elektronskih očiju, kao i drugih neuromorfnih protetskih uređaja“, rekao je Li. „Visokokvalitetno prepoznavanje boja i funkcija prepoznavanja slike mogu doneti nove mogućnosti percepcije šarenih predmeta za osobe sa oštećenim vidom u budućnosti.


BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike