Rublja se kao valuta koristi više od 500 godina, a nekoliko afričkih i azijskih država ima dinar

20.11.2020

12:00 >> 09:44

0

Koje se valute koriste u kojoj zemlji?

Rublja se kao valuta koristi više od 500 godina, a nekoliko afričkih i azijskih država ima dinar
Copyright Pixabay

Dolar, evro, rublja, dinar, kruna…sve su to nazivi valuta koje se koriste u svetu. Najtraženija valuta je svakako američki dolara.

Dolar je zajednički naziv za valute više od dvadeset država. Svakako najpoznatiji je američki dolar, zatim kanadski i australijski.

Dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih država još od rata za nezavisnost (1785. godina). Tadašnji ministar finansija Aleksandar Hamiltom kao sredstvo plaćanja, obračuna i razmene je predložio dolar.

Dolari se takođe koriste i velikom broju drugih zemalja: na Bahamima, Barbadosu, u Belizeu, Bermudama, Bruneju, Gvajani, na Solomonski ostrvima, u Zimbabveu, Istočnom Kipru, na Jamajci, u Liberiji, Namibiji, na Tajvanu, Novom Zelandu, u Singapuru, Hong Kongu i na Fidziju.

Dolar je zvanična valuta u Kanadi još od 1858. godine, a u Australiji od 1966. Australijski dolari koriste se i na Božićnom Ostrvu, Ostrvu Norfok i Kokosovim Ostrvima, kao i u nezavisnim pacifičkim dražavama: Kiribatiju, Nauruu i Tuvaluu.

Pixabay

Evro se najviše koristi u Evropi. Zvanična je valuta u 19 zemalja Evropske unije. U evro-zoni su i četiri države koje nisu članice EU: Andora, Monako, San Marino i Vatikan. Takođe, evro je zvanična valuta u Crnoj Gori, iako ova zemlja nije članica Unije.

U Evropi tri države imaju valutu koja se zove kruna: Švedska, Norveška i Danska. Ove skandinavske zemlje su nekada bile članice Skandinavske monetarne unije, koja je postojala od 1873. godine do Prvog svetskog rata, ali su se zemlje članice nakon raspada odlučile da zadrže naziv valute.

Pixabay

Češka i slovačka kruna su zvanične valute ovih zemalja od 1993. godine, kada su zamenile postojanje dotadašnje zajedničke čehoslovačke krune.

U Evropi postoje tri valute koje se često mešaju. To je lek, lev i lej. Lek je zvanična valuta Albanije, lev se koristi u Bugarskoj, a lej u Moldaviji i Rumuniji.

Lek je zvanična valuta Albanije od 1926. godine, a pre toga se u ovoj državi koristio otomanski novac.

Pixabay

U Rusiji i Belorusiji se koriste valute koje se zovu rublja. Rublja je zvanična valuta u Rusiji više od 500 godina i bila je zvanična valuta Ruske imperije i Sovjetskog saveza.

Švajcarski franci se koriste u dve države: Švajcarskoj i Lihtenštajnu. Od 1885. go 1927. Švajcarska, Belgija, Italija i Francuska su imale zajedničku vrednost valute u okviru tadašnje Latinske monetarne unije.

Pixabay

Forinta je zvanična valuta Mađarske od 1946. godine. Forinta se prethodno koristila i u okvoru Austrougarskog castva od 1867. do 1892.

Funta je valuta koja se koristi u Velikoj Britaniji, kao i u nekim britanskim prekomorskim teritorijama. Takođe, neke neevropske države, kao što su Egipat, Sirija, Sudan i Liban koriste svoju funtu kao zvaničnu valutu.

Pixabay

Zanimljivo je i to da nekoliko afričkih i azijskih država kao zvaničnu valutu koristi dinar, pa tako postoje alžirski, bahreinski, irački, kuvajtski, libijski i tuniški dinar.

Biće vam zanimljivo da pročitate i ovo:

Pipi Duga Čarapa – najbolja drugarica iz detinjstva slavi 75. rođendan

„Poslednji video spot“ grupe ABBA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike