Hrana budućnosti – insekti

03.01.2021

19:30 >> 01:56

0

Zbog rasta broja stanovnika na Zemlji pronalaze se alternativni načini ishrane

Hrana budućnosti – insekti
Copyright Pixabay

Prema prognozama naučnika, na Zemlje će do 2050.godine biti 9,3 milijardi ljudi i za njih će biti potrebno da se obezbedi dovoljno vode i hrane. Prema procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, za ovaj broj stanovnika biće potrebno 13,5 milijardi tona hrane godišnje. Ili da bi vam bilo jasnije – 60 % više nego dana.

Naučnici se uveliko bave idejama kako da se obezbedi ta količina hrane. Jedna od ideja o kojoj se razmišlja su insekti.  Evropljanima je to

Pročitajte i ovo:
malo teško da prihvate ali ishrana larvama, insektima i crvima je nešto potpuno uobičajeno u delovima Azije i Afrike. Nama to i dalje sve odvratno zvuči.

Ali stvari se i u Evropi menjaju a najdalje su otišli Holanđani. Za sada u to zemlji ima 25 farmi na kojima se uzgajaju insekti. U Evropskoj uniji je upotreba mrtvih insekata dozvoljena samo za uzgoj ribe i za kućne ljubimce.

Holandski naučnik Marsel Dik, dobitnik Renkove nagrade za ishranu, tvrdi da insekti imaju nizak procenat masti, bogati su vitaminom B, i mineralima poput cinga, gvožđa, magnezijuma.

Hranljivi su i kao izvor belančevina, u nekim slučajevima su bogatiji i od kravljeg mesa. Posebno je interesantno da kilogram mesa skakavca ima isti broj kalorija kao deset hot-dogova ili šest big mek pljeskavica. Uz to, insekti ne sadrže gotovo ni malo ugljenih hidrata, imaju veoma malo masti, a to znači i veoma malo holesterola.

Uglavnom mislimo da se ta vrsta hrane konzumira samo u Kini ali i u mnogim drugim zemljama su na ceni insekti kao svakodnevna hrana. U Kambodži su paukovi pravi delikates Prže se u dubokom ulju sa dodatkom soli i belog luka i kažu da imaju ukus morskih rakova. Slično se ukus škorpija poredi sa škampima.

Pixabay

Skakavci su prisutni u tradicionalnim kuhinjama mnogih naroda. U nekim zemljama se jedu kao čips. U Meksiku i na jugu SAD služe umesto kikirikija uz pivo, pržene termite. U Južnoj Americi poseban specijalitet su mravlja jaja koje zovu „meksički kavijar“.

Kuvane, pržene, sušene i sa raznim aromama možete kupiti gusenice na ulicama Zambije. Često se uz njih služi i povrće i vrlo je uobičajeno jelo za domaće stanovništvo.

U prošloj godini vrednost tržišta insekata je bila oko jedne milijarde dolara. Procenjuje se da će do 2030.godine vredeti preko 30 milijardi dolara. Sve je više i malih proizvođača koji su svojim dvorištima gaje razne vrste jestivih buba i insekata jer se smatra da je to posao budućnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike