Zašto žene žive duže od muškaraca

07.02.2023

16:59

0

Autor: M. J.

Jači pol u proseku živi nekoliko godina kraće od žena

Zašto žene žive duže od muškaraca
Par - Copyright Pexels

Sada se analizira uticaj Y-hromozoma, koji starenjem nestaje kod nekih muškaraca, čini ih podložnijim bolestima i možda im skraćuje život.

Prema nemačkom zavodu za statistiku, očekivani životni vek muškaraca i žena je u stalnom porastu tokom poslednjih nekoliko decenija, ali jedna razlika ostaje: muškarci u proseku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena.

Freepik
 

Međutim, starenjem, tokom ćelijske diobe – Y-hromosom može da nestane. To je već neko vreme poznato u stručnim krugovima. Ta mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjavaju kardiolozi.

"U posljednje dve ili tri godine bilo je studija koje su pokazale da se gubitkom ovog hromozoma, češće pojavljuju kardiovaskularne bolesti, Alchajmerova bolest, dijabetes kao i klasična bolest makularne degeneracije povezane sa starenjem,lagani gubitak vida.

Pexels
 

Naučnici su ispitali svu dostupnu akademsku literaturu o polnim hromozomima i životnom veku kako bi se uverili da postoji obrazac da jedan pol nadživi drugi koji se ponavlja u životinjskom carstvu.

Konkretno, želeli su da testiraju „nečuvanu Ks hipotezu“ koja sugeriše da je I hromozom kod heterogametnih polova – onih sa KSI (muškim) polnim hromozomima umesto KSKS (ženskim) polnim hromozomima – manje u stanju da zaštiti pojedinca od štetnih gena. izražen na Ks hromozomu.

Profimedia
 

Buduće studije ovog fenomena trebalo bi da testiraju hipotezu iznetu u radu da je razlika u životnom veku između polova proporcionalna razlici u dužini hromozoma između polova, što bi nam moglo pomoći da dalje razumemo faktore koji utiču na starenje.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike