U kojim zemljama ostaviti bakšiš, a gde ne?

22.04.2022

09:00

0

I dok u nekim zemljama vladaju stroga pravila u drugima ih nema uopšte

U kojim zemljama ostaviti bakšiš, a gde ne?
profimedia-0219590333 - Copyright Profimedia

Davanje bakšiša može biti osetljva tema, u zavisnosti od toga u kojoj se zemlji sveta nalazite.

Kako bi izbegli neprijatne situacije i saznali u kojim zemljama je bakšiš dobrodošao, a u kojima ne, donosimo vam listu Business Insidera sa svim pravilima ponašanja.

Kina, Japan, Island, Novi Zeland

Ove četiri zemlje specifične su po svom poslovanju bez bakšiša. Tako će primera radi u Japanu vašu napojnicu pristojno odbiti, dok se u Kini ostavljanje bakšiša smatra nepristojnim. Na Islandu i Novom Zelandu bakšiš ne samo da je prihvatljiv već je i poželjan i za njega u uostiteljskim objektima često postoje posebne posudice.

Profimedia
 

Sjedinjene Američke Države

Zemlja poznata po tradiciji bakšiša. Svako će vam reći da je pravilo ostavljati 10 posto računa ili iznos PDV-a, ali evo kako zapravo funkcionišu stvari po pitanju bakšiša?

U restoranima se ostavlja 15 do 20 posto iznosa računa, a ako je usluga bila nezadovoljavajuća preporučuje se ostavljanje ispod 10 posto iznosa računa. Konobarima se napojnice mogu davati na dva načina. Možete ostaviti dolar po piću ili 15 do 20 posto po računu, a isti postotak od računa ostavlja se i vozačima taksija.

U hotelima su ta pravila nešto drugačija i razlikuju se u zavsinosti od kvaliteta hotela u kojem se nalazite. Ali, neko opšte pravilo je da se ostavlja od 2 do 5 evra zavisno od usluge koja vam je pružena, a bakšiš se ostavlja svima, od sobarica, vratara, osoblja koje vam dostavlja hranu u sobu pa čak i recepcionerima.

Profimedia
 

Tajland, Bali, Tunis, Maroko, Kuba

Često ne poznajemo dovoljno kulture dalekih nam destinacija, što za posledicu često može imati zbujenost i nesnalaženje.

U restoranima ovih zemalja očekuje se da ostavite bakšiš od 10 do 15 posto iznosa računa. Za usluge taksi prevoza poželjno je ostaviti i do 3 evra bakšiša što je recimo praksa na Kubi. U hotelima se napojnice ostavljaju i osoblju i sobaricama, a one se kreću evro i više. Napojnice za sobarice možete ostaviti ispod jastuka ili u pepeljarama.

Profimedia
 

Holandija, Belgija, Češka, Britanija, Austrija, Italija, Francuska, Grčka, Nemačka, Španija

Kao i u većini evropskih zemalja, uobičajena je praksa da se u restoranima ostavlja bakšiš od 10 do 15 posto celog iznosa računa. Drugačiju politiku možete očekivati jedino u Francuskoj. U ovoj zemlji poznatoj po romantičnim destinacijama i dobrim vinima uobičajena je praksa ostavljanja bakšiša i do 20 evra u restoranima, dok u kafićima bakšiš iznosi od 1 do 3 evra zavisno od kvaliteta usluge.

Prilikom korištenja taksi usluga najčešće se ne očekuje ostavljanje napojnica, ali je poželjno zaokružiti račun na veći iznos i tu razliku ostaviti kao simboličan bakšiš. Što se tiče hotela uobičajeno je ostavljati od 1 do 3 evra, dok se u Holandiji i Belgiji ne očekuje davanje dodatnih napojnica s obzirom da je trošak usluge uračunat u samu cenu boravka.

U italijanskim restoranima napojnica je obično uključena u račun, ali mnogi lokalni stanovnici i turisti će ostaviti dodatnih 1 do 2 evra na stolu za dobru uslugu. U baru zaokružite na najbliži evro po piću. U taksiju se bakšiš ne očekuje, ali zaokružite cifru ako je vožnja bila prijatna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike