Greje zimi, leti znoji: Zašto je rakija omiljeno piće Srba

27.01.2022

17:15

0

Zašto je baš ovo piće toliko popularno u našem narodu saznaćete nakon nekoliko činjenica

Greje zimi, leti znoji: Zašto je rakija omiljeno piće Srba
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Rakija je univerzalni srpski lek u narodnoj medicini, a Srbi često piju po čašicu rakije pre svakog obroka, ali i na prazan stomak nakon buđenja. Pije se i u dobrom društvu, kao kuvana, a od nje nekad zna i da zaboli glava.

Twitter/Arno Gujo
 

Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“ što u slobodnom prevodu znači – znoj. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi.

U Srbiji od sorti šljiva koje se najčeće koriste za pravljenje rakije najzastupljenija je požegača, a popularne su i druge rakijske sorte – crvena ranka, bele šljive, moravka, metlaž. Pored šljive popularne su i rakije od kajsije, dunje, kruške, grožđa i kleke. Ljubitelji ovog žestokog pića ističu da se najbolja rakija peče u Moravičkom okrugu.

Grejana ili vruća rakija je neizostavna u dugim zimskim mesecima. Obično se pije dok je vruća. Često se služi uz kiseli kupus, slaninu ili gibanicu. Kuva se uglavnom ujutru i namenjena je prvim komšijama, rođacima i prijateljima koji svraćaju na druženje. Odličan je aperitiv i često se služi koja „čašica“ pre jela.

Pixabay
 

U svakodnevnom govoru jačina alkohola se izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%. Jačina rakije određuje se pomoću alkohometra. Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100 odsto) koji se nalazi u 100 litara alkoholnog pića odnosno, u vodeno-alkoholnoj smesi koja to piće čini.

Ovo žestoko piće se često se rakija koristi u narodnoj medicini. Komova rakija koristi se za masaže, a razblažena za pripravljanje obloga za skidanje telesne temperature i bolove u grlu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike