Ovo su najduži letovi na svetu: I dalje funkcionišu na ovim relacijama

26.01.2022

16:25

0

Ako često putujete avionom, verovatno ste se nekada zapitali koje su to najduže avionske linije na svetu, u ovom tekstu predstavićemo vam 10 nadjužih putničkih letova koji trenutno funkcionišu.

Ovo su najduži letovi na svetu: I dalje funkcionišu na ovim relacijama
Ilustracija - Copyright AP Photo/Peter Dejong, FILE

Uporedo sa razvojem modernih tehnologija, unapređuje se i avio industrija, pa je sve više modela aviona koji su napravljeni da izdrže direktne letove na neverovatno dugim relacijama, a da istovremeno putnicima i turistima bude jednako udobno kao i na kraćim letovima. Tako neki komercijalni letovi današnjice direktno povezuju destinacije međusobno udaljene značajno više od 10 000 kilometara.

Međutim, do ovih odredišta nije moguće putovati sa svih aerodrome. Iako aerodrom u Nišu ima mnogo letova do velikog broja aerodroma širom Evrope, a sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla postoji i puno letova do udaljenih destinacija van evropskog kontinenta, iz Srbije nećete moći da letite na najdužim svetskim relacijama.

Samo retki aerodromi i svega nekoliko avio kompanija nude direktne komercijalne letove koji traju 15 sati i duže. Čak sedam od deset avionskih ruta sa liste u ovom tekstu počinju ili se završavaju u SAD-u, a svi osim jednog leta preleću Aziju ili Pacifik, jer su povezani sa Singapurom, Novim Zelandom i Australijom.

Unsplash
 

I dok će se lista najdužih letova već u narednih nekoliko godina najverovatnije promeniti, jer su već najavljenje linije koje povezuju Brizbejn i Čikago, kao i Sidnej sa Londonom i Njujorkom.

SINGAPUR-NJUJORK

Titula najduže avionske rute na svetu pripada vazdušnoj liniji između dve svetske metropole – Singapura i Njojorka. Dužina relacije je 15.353 km (8.277 nautičkih milja), a predviđeno vreme trajanja leka je 17 sati i 50 minuta.

Kompanija Singapur Airlines je prethodno na ovoj ruti prevozila putnike avionima A340-500 sa predviđenim vremenom leta od 18 sati i 50 minuta. Međutim, 2013. godine letovi su ukinuti zbog povećanja troškova izazvanih poskupljenjem goriva, ali je ponovo otvorena 2018. Godine, nakon što su se stekli uslov da se za prevoz putnika koristi ekonomičniji avion Airbus A350. Tako je Singapur Airlines učinio ovu rutu finansijski isplativom, i putnicima stavio na raspolaganje mogućnost izbora između  poslovne i premijum ekonomske klasa.

JOHANEZBURG,JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA – ATLANTA, SAD (Delta Airlines)

Američka kompanija sa sedištem u Atlanti, Delta Air Lines, svakodnevno obavlja prevoz putnika direktnim letom između Atlante i Johanesburga. To je deseta najduža putnička avio linija na svetu i jedan od retkih linija koja direktno povezuje Sjedinjene Američke Države i Južnu Afriku.

Let traje u proseku 16 sati i 35 minuta, a udaljenost je 13.581 km. Na ovoj ruti saobraća najveći mlazni avion na svetu Boing 777-200LR.

SAN FRANCISKO -SINGAPUR

Dve avio kompanije se trenutno takmiče na ovoj liniji dugoj 13.593km i to američki United Airlines i Singapur Airlines. United prevozi prevozi svoje putnike avionom Boing 787 Dreamliner, dok je putnicima koji se operdele za Singapur Airlines na raspolaganju model Airbus A350-900 XWB.

Predviđeno trajanje leta je 16 sati i  40 minuta (Singapur Airlines), odnosno 17 sati i 5 minuta (United Airlines). Ovo je jedina avio linija sa liste koju predstavljamo na kojoj se godišnje ostvari gotovo 2.500 letova.

Pixabay
 

NJUJORK,SAD -MANILA,FILIPINI

Avio linija kompanije Philippine Airlines između Manile i Njujorka, nakon što je uvedena krajem 2018. godine, zamenjujući let za Njujork preko Vankuvera u Kanadi,  već je u narednoj, 2019-toj postala redovna.

Nacionalna avio kompanija Filipina za potrebe prevoza putnika na ovoj relaciji koristi letelice Airbus A350-900. Relacija ima dužinu od 13.690 km, a prema predviđenom redu letenja potrebno je 16 i 50 minuta vožnje avionom da bi se iz Manile doletelo u Njujork.

DALAS-SIDNEJ

Kompanija Qantas jedina drži direktnu avionsku liniju između Dalasa i Sidneja, i to je najduži let iz središnjeg dela SAD-a, za koji se koristi avion Airbus A380-800. Australijski avio prevoznik je uveo ovu liniju još 2011. godine, a u periodu između 2013. i 2016. godine to je bila zvanično najduža avio ruta na svetu.Manje od decenije kasnije, ona je pala na sedmo mesto na listi najdužih avionskih linija na svetu, pošto su savremene tehnologije u izradi aviona omogućile proizvodnju modela koji mogu da prevoze putnike na još dužim relacijama. Inače, vremensko trajanje leta je 17 sati i 15 minuta, a dužina relacije je 13.808 km. U 2019. godini Qantas je ostvario 636 letova na ovoj relaciji.

HJUSTON-SIDNEJ

Direktna avio linija između Hjustona i Sidneja je najduža ruta koju trenutno drži United Airlines, jedan od  vodećih američkih avio prevoznika, a ruta je pokrenuta u 2018. godini. Njena dužina iznosi 13.834 km, što je samo samo 29km više u odnosu na prethodnu linijiu sa ove liste između Dalasa i Sidneja koju organizuje australijski prevoznik Qantas.

United Airlines je na ovoj relaciji prošl godine ostvario 530 letova, i to avionima Boing 787-9 Dreamliner. Putovanje avionom od Hjustona do Sidneja po predviđenom redu letenja traje 17 sati i 30 minuta.

Pixabay
 

LOS ANĐELES - SINGAPUR

Nakon što je svoju avionsku flotu unapredio avionima Airbus A350-900XWB, Singapur Airlines je nastavio sa direktnim prevozom putnika na relaciji između Singapura i Los Anđelesa. Dužina leta između Singapura i Los Anđelesa je 17 sati i 50 minuta, a dužina rute iznosi 14.114 km. Tokom 2019. godine, Singapur Airlines je ostvario ukupno 1.034 leta na ovoj relaciji.

Tokom 2019. godine na liniji dugoj 14114km napravljeno je ukupno 1034 leta koji mogu trajati od 17 do 18 sati, zavisno od doba godine u kome se leti i vremenskih uslova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike