Najstresniji gradovi sveta: Beograd u zlatnoj sredini

08.10.2021

14:00

0

Iznenađenje stiže i sa listom najopuštenijih metropola

Najstresniji gradovi sveta: Beograd u zlatnoj sredini
profimedia-0307472925 - Copyright Profimedia

U jednoj studiji analizirani su indikatori stresa za stotine gradova širom sveta. Na taj način kreirana je rang lista gde su se našli najopušteniji i najstresniji gradovi na svetu, prenosi Travel Magazine.

Na početku studije ispitivano je koji faktori najviše doprinose stresu kako meštana tako i posetilaca. Između ostalog, tu spadaju bezbednost, rodna i manjinska ravnopravnost, društvena i politička stabilnost, zagađenje životne sredine, zdravstvena zaštita, primanja.

Ovi faktori su zatim grupisani u četiri kategorije. Nakon toga su analizirani pokazatelji stresa za 500 gradova u svetu. Oni gradovi za koje nisu bili dostupni pouzdani podaci, uklonjeni su sa liste, što je rezultiralo ukupnim uzorkom od 100 gradova.

Imajući to na umu, prikazani gradovi nisu nužno najopušteniji niti najstresniji, već su ti gradovi zauzeli određena mesta zbog mogućnosti globalne uporedivosti.

Profimedia
 

Najopušteniji gradovi – evropski ubedljivo na vrhu

Rejkjavik se u studiji pokazao izuzetno dobro. U pogledu rodne ravnopravnosti, zagađenja vazduha i buke, glavni grad Islanda je osvojio svih 100 od mogućih 100 poena. Ovde je odsustvo zagađenja uglavnom posledica manje gustine naseljenosti u odnosu na druge gradove. Međutim, ovaj grad je, takođe, postigao izuzetno dobre rezultate i u pogledu bezbednosti, političke i društvene stabilnosti, kao i pristupa zdravstvenoj zaštiti. Ujedno je i jedini grad na listi koji je ukupno ostvario maksimalnih 100 poena.

Kada su najopušteniji gradovi u pitanju, na drugom i trećem mestu na svetu našli su se Bern (Švajcarska) i Helsinki (Finska). Iza njih slede Velington (Novi Zeland) i Melburn (Australija), koji su se pokazali posebno dobro u pogledu zagađenja vazduha i pristupa zdravstvenoj zaštiti.

Druga polovina rang liste uključuje Oslo, Kopenhagen, Insbruk, Hanover i Grac, pokazujući jasan trend opuštene prirode evropskih gradova, posebno na severu i zapadu kontinenta.

Najopušteniji gradovi na svetu:

Rejkjavik, Island (100)

Bern, Švajcarska (96,6)

Helsinki, Finska (95)

Velington, Novi Zeland (95)

Melburn, Australija (94,2)

Oslo, Norveška (93,9)

Kopenhagen, Danska (92,6)

Insbruk, Austrija (92,2)

Hanover, Nemačka (92)

Grac, Austrija (90)

Profimedia
 

Mumbai prvi među najstresnijim gradovima

Na suprotnom kraju rang liste našao se indijski grad Mumbai, koji je ostvario izuzetno nizak ukupan rezultat (1,0). To se delimično može pripisati i vremenu ali, pre svega, lošoj socijalnoj zaštiti.

Iza indijskog grada sledi nigerijski Lagos, koji se na tom mestu našao većim delom zbog zagađenja i buke, dok je najveći problem Manile (na trećem mestu) gustina saobraćaja tj. velike saobraćajne gužve. Nakon ova tri grada, slede Nju Delhi, Bagdad i Kabul.

Prvi evropski grad koji se našao na nepoželjnoj listi je Moskva, na 7. mestu, sa najvećim problemima u saobraćaju i stopi nezaposlenosti. Slede Karači, Džakarta i Kijev, koji zaokružuje listu 10 najstresnijih gradova na svetu.

Najstresniji gradovi na svetu:

Mumbai, Indija (1,0)

Lagos, Nigerija (19,9)

Manila, Filipini (29,4)

Nju Delhi, Indija (31,5)

Bagdad, Irak (31,7)

Kabul, Avganistan (34,3)

Moskva, Rusija (36,1)

Karači, Pakistan (36,6)

Džakarta, Indonezija (41,8)

Kijev, Ukrajina (42,8)

Beograd u zlatnoj sredini

Zanimljivo je da se od sto svetskih gradova Beograd našao u "zlatnoj sredini". Prestonica Srbije je zauzela 57. mesto, zabeleživši ukupno 71 poen.

Profimedia
 

Još zanimljivije je da se po ukupnom broju poena Beograd na listi našao ispred gradova kao što su Atina (58. mesto), Pariz (62. mesto), Rio de Žaneiro (67. mesto), London (69. mesto), Njujork (75. mesto), Šangaj (83. mesto) ili Istanbul (90. mesto).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike