Preteraše! Kabinskom osoblju u Kini savetovano da nose pelene!

12.12.2020

10:30 >> 09:54

0

Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo izdala je smernice o higijenskim merama

Preteraše! Kabinskom osoblju u Kini savetovano da nose pelene!
Copyright Pixabay

Avioni su prvi bili prizemljeni na početku pandemije korona virusom kako bi se sprečilo širenje zaraze. Tokom ove godine, polako su se mere ublažavale ali se i putovanje avionom drastično promenilo. Maske, štitnici i dezinfekciona sredstva su postali deo naše stvarnosti.

Cilj svih aviokompanija je da, pre svega, let bude bezbedan i udoban. Ali kineska Uprava za civilno vazduhoplovstvo je to podigla na znatno viši nivo. Oni su krajem prošlog meseca objavili smernice i savete o najboljim higijenskim merama koje bi trebalo sprovoditi u avionima i na aerodromima, prenosi CNN.

Između ostalog, preporučeno je da kabinsko osoblje u zemljama visokog rizika nosi „medicinske maske, dvoslojne medicinske rukavice za jednokratnu upotrebu, zaštitne naočare, šešire za jednokratnu upotrebu, zaštitnu odeću za jednokratnu upotrebu i navlake za cipele za jednokratnu upotrebu“.

Pilotsko sujeverje: razgovaraju sa avionom i nikada ne koriste reč „poslednji“

Pixabay

I to je u redu i možemo da razumemo. Ali ono što je mnoge zaprepastilo je savet da stjuardese nose pelene za jednokratnu upotrebu kako ne bi koristile toalet!

U dokumentu pod nazivom „Tehničke smernice za prevenciju i kontrolu epidemija za avio-kompanije, šesto izdanje“ stoji sledeće:

-Preporučuje se članovima kabinskog osoblja da nose pelene za jednokratnu upotrebu i izbegavaju upotrebu toaleta izuzev u posebnim okolnosti kako bi se izbegli rizici od zaraze.

Direktiva je iznenadila mnoge, iako se na toalete u avionima gleda kao na mesta sa velikim rizikom od zaražavanja. Kao primer se navodi žena koja je putovala iz Italije u Južnu Koreju i koja se zarazila korona virusom tokom svog putovanja. Tokom leta, ona je nosila masku N95 koju je skinula samo tokom posete toaletu pa se smatra da je jedino tu mogla da se zarazi.

Nešto ranije ove godine, japanska aviokompanija ANA objavila je da testira prototip vrata za toalet bez upotrebe ruku. Takođe, Boing je uspešno podneo patent za „samočišćenje toaleta“ koji bi koristio UV svetlost koja uklanja 99,9% klica u kupatilu nakon svake upotrebe.

Neobična prevozna sredstva širom sveta

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike