Više ne morate čak do Finske, selo Deda Mraza postoji i u našem komšiluku

23.12.2022

15:08

0

Autor: 24sedam

Romantično seoce Alpska Vasica nudi pravi romantični beg u zimsku čaroliju

Više ne morate čak do Finske, selo Deda Mraza postoji i u našem komšiluku
Selo Deda Mraza - Copyright Profimedia

Svi ste čuli za Rovaniemi, najpoznatije selo Deda Mraza u kome se dešava čarolija. A dešava se i čitav niz zanimljivih sadržaja - od druženja sa irvasima, pa čak i izdavanja "vozačke dozvole" za upravljanje ovim životinjama, do posećivanja kolibe Deda Mraza, uživanja u različitim specijalitetima, ali i posmatranja polarne svetlosti. I sve to za, ne tako skromnu sumu novca.

Profimedia
 

Za sve one kojima ova priča zvuči nedostižno, postoji i skromnija varijanta.

Na nešto više od 5 sati vožnje od Beograda, u Kranjskoj Gori u Sloveniji, smestilo se malo, bajkovito mesto u koje se većina putnika zaljubi već na prvi pogled. Alpska Vasica je alpsko selo sa autentičnim božićnim duhom koje sa punim pravom nosi nadimak "Selo Deda Mraza".

Trg s crkvicom, uličice i mnoštvo osvetljenih i ukrašenih kućica s božićnom ponudom na ovom mestu očekuje turiste. Jedna od stvari koje se ističu je da selo svake godine bez greške zatrpa i sneg, da ugođaj bude potpun.

 

Osim prave zimske bajke u Alpskoj Vasici, svakako vredi posetiti i obližnje jezero Jasna. Manje poznato od Bleda i Bohinja, šetnja uz jezero Jasna tzaista je pravi ugođaj. Pod slojem krhkog leda, okruženo snežnim pokrivačem, jezero se nalazi 2 km od Kranjske Gore, ili sat vremena vožnje od Ljubljane.

U ovoj zimskoj bajci možda nas neće dočekati llično Deda Mraz, ali sva ostala romantika je tu, od bogato ukrašenih ulica i centralnog trga sa svečano okućenim i osvetljenjim kućama i ulicama do dobre domaće hrane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike