Mesta gde su mačke dobrodošle

06.10.2020

10:00 >> 10:16

0

Ako volite da putujete i obožavate mace, onda su ovo mesta koja vam preporučujemo da posetite

Mesta gde su mačke dobrodošle
Copyright Pixabay

Ko voli krznene četvoronošce koji se umiljavaju, predu i motaju oko nogu, verovatno će poželeti da posete mesta gde se one slobodno kreću i druže sa turistima. Preporučujemo vam nekoliko mesta.

U Grčkoj su generalno mačke i psi dobrodošli, naročito na ostrvima. Pored Kefalonije, gde su mačke obavezni dekor gotovo svakog objekta, Mikonos je još jedno ostrvo gde mačeće brigade slobodno šetkaju i o kojima stanovnici svakodnevno brinu. Na svakom ćošku se nalaze sveža voda i hrana. O njima posebno brine i organizacija Enimals Velfer, ukoliko im je potrebna veterinarska nega.

Pixabay

Ako volite mačke, neće vam biti problem da stignete do ostrva Hidra koje se nalazi u zalivu Saronikos u blizini Atine. Ovo ostrvo ne samo da je raj za ljude, već i raj za mačke. Hidra se smatra prestonicom mačaka koje su na ovo ostrvo stigle u 18 veku a danas imaju svoj gradski fond za medicinsku negu.

Na Malti, zbog blage klime, mačke tokom cele godine žive napolju i ima ih na svakom koraku. Lokalno stanovništvo brine o njima, da budu zdrave, dobro negovane i da imaju dovoljno hrane i vode.

Turska je zemlja u kojoj su mačke takođe dobrodošle. I ne samo mačke već i psi. U to su se uverili svi koji su bili u Istanbulu gde psi slobodno šetaju i svi su čipovani i vakcinisani. Iz prodavnica ljudi često izlaze da pomaze mace ili da im daju da nešto pojedu. Ispred radnji ćete često zateći činijice sa vodom i granulama.

Posebno po brizi o mačkama se izdvaja ribarsko selo Kalkan na turskoj obali. Gradić je poznat po udruženju koje brine o više od 1.000 mačaka a redovno im pomažu i turisti koji ovde letuju.

Rim je posebna priča što se tiče mačaka. Po celom gradu možete kupiti razglednice sa natpisom “Gatti di Roma” (Rimske mačke). Samo na trgu Largo Argentina živi skoro 300 mačaka. Čak postoji i „Mačja prodavnica“ gde mogu da se kupe suveniri a na taj način se direktno pomaže mačkama koje žive u glavnom gradu Italije.

Japanci su posebno poznati po svojoj ljubavi prema mačkama. Tu su nikli i prvi restorani u kojima su se mačke domaćini i koje možete nesmetano da mazite. Na ostrvu Taširodžimu je zabranjen pristup psima a mačja populacija višestruko nadmašuje broj ljudi. O mačkama brinu lokalni ribari koji veruju da će imati dobar ulov ako ispred mačjih svetilišta ostavljaju ribu. Najistaknutija građevina na ostrvu, zgrada Manga ima par uspravnih “ušiju”, posvećenih mačkama koje donose sreću ovom ostrvu.

Pixabay

Rusi, takođe, veoma vole mačke i kažu da nema domaćinstva bez jedne ili više mački. Poseban kuriozitet je muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu koga čuvaju mačke i koje imaju svog sekretara za medije. Oko 70 mačaka se slobodno kreću po muzeju i love miševe kako ne bi uništili umetnička dela. Prve mačke su donete u palatu u 18. veku.

Kuća pisca Ernesta Hemingveja u Ki Vestu na Floridi je dom polidaktilnih mački. To su one mačke koje imaju po šest prstiju na šapama. Jednu takvu mačku po imenu Snoubol (Grudva) je pisac dobio tridesetih godina prošlog veka a njeni naslednici, njih pedesetak, i dalje žive u ovoj kući.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike