Da li je „prosjačenje“ najgori trend u svetu putovanja od svih?

18.11.2022

17:04

0

Turisti su počeli da putuju sa malo ili bez novca, mole za pomoć na ulici kako bi naveli ljude da sufinansiraju njihov odmor

Da li je „prosjačenje“ najgori trend u svetu putovanja od svih?
Prosjačenje - Copyright Profimedia

Turisti koji finansiraju svoja putovanja moleći za novac kada stignu na odredište, postaju uobičajen prizor. Ali, da li je uopšte u redu pitati druge ljude da pomognu u finansiranju vašeg odmora?

Ova ideja da možete besplatno putovati svetom, a da se oslanjate isključivo na ljubaznost stranaca da finansiraju vaše avanture sve više uzima maha i postaje negativan trend u svetu putovanja.

Oni su "begpackers"-i, grupa putnika koji na svoje odredište stižu bez ičega, osim sa planom da da se "nakače" na budžet, ne samo drugim putnicima, već i lokalnim stanovnicima.

Čini se da je ovakav vid putovanja najrasprostranjeniji u jugoistočnoj Aziji, u zemljama kao što su Tajland, Kambodža i Vijetnam, mada ga možete sresti i u Južnoj Americi. Zapadni turisti dolaze u ova mesta bez novca, gajući nadu u ljubaznost stranaca.

Neki biraju da voze, sviraju muzičke instrumente ili prodaju umetnička dela, dok drugi samo postave ispred sebe kapu i očekuju novac.

Nedavno je jedan turista na društvenoj mreži Redit, podelio svoje iskustvo i upozorio ostale na potencijalnu prevaru koja može svakom da se dogodi tokom proputovanju kroz Evropu.

Ista bizarna situacija, ali u različitim gradovima u Evropi. Naime, jedan turista je na proputovanju kroz Rim i Beč, naišao na turiste koji su ga pitali da im kupu hranu, tvrdeći da su ostali bez novca.

Suočen sa ovom neprijatnom situacijom, turista se zapitao da li je u pitanju trend ili nešto zbog čega treba biti oprezan. Iz tog razloga je na društvenoj mreži Redit podelio svoje iskustvo i pitao sagovornike da li su se našli u sličnoj situaciji tokom putovanja.

"U Rimu sam, i prilazi mi momak dok sedim na klupi. Objašnjava da je iz Mađarske gde radi kao slikar, ostalo mu je još tri dana boravka u Rimu, ali je ostao bez novca", piše ovaj Reditovac.

"Onda me je direktno zamolio da mu kupim obrok/pastu u obližnjem restoranu", dodao je začuđeno.

"Rekao sam, da sam i sam imam mali budžet, ali sam mu ponudio dve banane koje sam imao, na kraju ih je uzeo."

Ovo nije bio prvi put da se ovaj turista našao u ovakvoj situaciji

Naime, nešto slično mu se dogodilo na putovanju u Austriji, kada mu je u Beču na autobuskoj stanici prišao momak koji je tvrdio da je došao sa Balkana. Ispričao mu je neku nejasnu priču, objasnio da je ostao bez novca i zamolio ga da mu kupi nešto za jelo na kiosku brze hrane.

"Ovaj momak se zapravo iznervirao kada sam mu ponudio nešto što sam imao kod sebe, nazvavši to užasnom hranom."

Iznenađeni turista tvrdi da su u pitanju zdravi mladi muškarci, radno sposobni i da ne ostavljaju utisak da su beskućnici ili konzumenti opojnih droga.

Ubrzo su stigli odgovori i komentari ostalih sagovornika. Nekolicina njih je tvrdila da su u pitanju prevaranti koji sarađuju sa lokalnim trgovcima.

"Prilično uobičajena prevara u nekim delovima sveta uključuje ovu vrstu prosjačenja, obično prevarant sarađuje sa lokalnom prodavnicom. Mole vas da kupite neki predmet ili suvenir i kada odete, vrate ga na policu, a novac podele!” objašnjava jedan od sagovornika.

Još jedan Reditovac je podelio svoje iskustvo: "To je uobičajena prevara širom sveta - ignorišite svakog ko vam priđe na ulici. Pošaljite nešto novca lokalnoj dobrotvornoj organizaciji ako osećate grižu savesti."

Međutim, neki od korisnika ove mreže su tvrdili da su u pitanju tzv. "jeftini" begpekeri, posebna grupa koja na proputovanjima prosjači i sramoti ostale ljubitelje putovanja.

"Oni su prosjaci. Smatram ih sramotom backpeking filozofije. Česta su pojava u jugoistočnoj Aziji, iznenađen sam da su počeli da se pojavljuju i u Evropi."

Drugi je dodao: "Video sam prosjake posebno u Aziji. To su pijavice koje je najbolje ignorisati."

Prosjačenje je postalo popularno pre pandemije, turisti su počeli da putuju sa malo ili bez novca, mole za pomoć na ulici kako bi naveli ljude da sufinansiraju njihova putovanja. Važno je da smo svesni ovog problema kako se ne bismo "upecali" na ovakve prevare.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike