Ako posetite ovu afričku zemlju doživećete najveću avanturu u svom životu

13.06.2022

18:23

0

Autor: M. J.

Od gledanja razigranih životinja do velikih i opasnih predatora

Ako posetite ovu afričku zemlju doživećete najveću avanturu u svom životu
zebras-g1a238bbf7_1920 - Copyright Pixabay

Tanzanija se nalazi u istočnoj Africi, graniči se sa Kenijom i Ugandom na severu, Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu, Ruandom, Burundijem i DR Kongom na zapadu i Indijskim okeanom na istoku. Ime je dobila po Tanganjiki, kontinentalnom delu države i ostrvu Zanzibar.

U severoistočnom delu zemlje se nalaze planine, među kojima Meru i Kilimandžaro, obe aktivni vulkani. Prirodna lepota Kilimandžara, i činjenica da je sa 6.010 metra najviši vrh Afrike, privlači na hiljade turista godišnje.
Pixabay
 

Na zapadu se nalazi Viktorijino jezero, najveće afričko jezero i izvor Nila. Jugozapadno od njega, razdvajajući Tanzaniju od Demokratske Republike Kongo, smešteno je jezero Tanganjika, koje je drugo najstarije i drugo po dubini jezero na svetu posle Bajkalskog jezera.
Safari iskustvo Tanzanije u Nacionalnom parku Serengeti i Aruša čuveno je po godišnjoj migraciji miliona gnua i po velikom broju lavova, leoparda, slonova, nosoroga i bivola. Blizu parka se nalazi Olduvaji klisura u kojoj su pronađeni mnogi od najstarijih ljudskih fosila.
Nova prestonica Dodoma nalazi se na velikom platou, sa nizijama i plodnom zemljom u centralnom delu Tanzanije.

Pixabay
 

 


Zanzibar, autonomna pokrajina Tanzanije, ostrvska je zemlja, smeštena u Indijskom okeaunu, oko 35 km od afričke obale. Pemba i Unguja su najveća ostrva arhipelaga, a glavni grad se nalazi na Uguji, koja se deli na sever, jug i grad Zanzibar. Stoun taun je stari deo grada koji je građen u osnovi svahili arhitekture, ali i pod persijskim, indijskim i evropskim uticajem. Zbog svoje lepote i kulturno-istorijske vrednosti, od 2000. godine je pod zaštitom Uneska.
Pixabay
 

Zanzibar je ostrvo začina, koralno belih plaža i kokosovih palmi, ali ono po čemu je veoma poznat su vodeni sportovi. Površinsko ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci, tradicionalna plovidba čamcem zvanim „garaua“, kajaking ili pecanje u dubokom moru, samo su delić onog u čemu možete uživati.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike