Ovo jezero zovu srpsko more

06.06.2022

09:11

0

Autor: M. J.

Jedna od popularnijih letnjih destinacija za odmor, ribolov i rekreaciju koja je sve popularnija

Ovo jezero zovu srpsko more
srebrno jezero jutjub sa nama na putu - Copyright Printscreen/Youtube/ sa nama na putu

Srebrno jezero je jedno od najlepših mesta za odmor u Srbiji. Nekadašnji rukavac Dunava, danas je pregrađen dvema branama i nalazi se na 2km od Velikog Gradišta. Poslednjih godina postaje sve popularnije, čak je dobilo i naziv „srpsko more“. 

Ukoliko ste ljubitelj vode i vodenih sportova, jezero vas neće razočarati.Takođe, imate priliku da iznajmite pedalinu i uživate u vožnji jezerom. Plaže su jako čiste, peščane, opremljene tuševima. Za one koji žele nešto dinamičniji odmor, nedaleko od jezera nalazi se i akva park, pa tako možete da kombinujete uživanja na vodi.

Pored jezera mnogo restorana i roštiljnica nudi svoje specijalitete i dok se šetate, na trenutak ćete pomisliti da ste na moru. Živahna atmosfera, ali i sjajni specijaliteti će vas oduševiti nećete poželeti da odete sa ovog odmora.

Profimedia/Printscreen/Youtube/ sa nama na putu
 

Još jedan zanimljiv podatak je da upravo kod Golupca, Dunav dostiže najveću širinu duž svog toka i to od čak 6 kilometara.Ukoliko ste ljubitelj kulturno-istorijskih lokaliteta, obavezno posetite Golubačku tvrđavu, koja se nalazi na ulasku u Đerdapsku klisuru, na 20km od jezera.

24sedam/Goran Sivački
 

Tvrđava potiče iz 1335. godine, iako su prvo utvrđenje na njenom mestu podigli Rimljani u prvom veku nove ere. Ima devet kula, a naziva se i Golubački grad. Kao važno utvrđenje, često je menjala svoje gospodare – Srbe, Mađare, Bugare, Turke. Prema jednoj legendi u njoj je bila zarobljena vizantijska princeza Jelena, koja je kako bi ublažila svoju tugu i samoću, gajila golubove, po čemu i grad-tvrđava dobija svoj naziv.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike