Kako izgleda život ispod stene ili pod zemljom? Najčudniji gradovi sveta

31.05.2022

09:00

0

Autor: A.G.

Ako ste mislili da niko na svetu ne živi u gradu ispod zemlje ili u steni, prevarili ste se

Kako izgleda život ispod stene ili pod zemljom? Najčudniji gradovi sveta
profimedia-0177719343(1) - Copyright Profimedia

Svaki grad je poseban na svoj način te je prepoznatljiv po određenim karakteristikama. Međutim, postoje gradovi koji su toliko drugačiji od drugih da ih u najmanju ruku možemo nazvati čudnima. Upravo zbog toga privlače dodatnu pažnju i teraju vas da se zapitate kako su nastali i ko danas uopšte u njima živi.

Thames, Kina

Na prvi pogled ovaj gradić se ni po čemu posebnom ne razlikuje od ostalih engleskih mesta. Kaldrma, crvene govornice, pabovi i slikovite kuće nisu ništa neobično za predgrađe Londona. Međutim, ovaj grad se nalazi ni više ni manje nego u Kini! Hiljadama kilometara udaljen od Velike Britanije i njihove kulture. Nastao je u blizini Šangaja i rezultat je kineske impresioniranosti engleskom kulturom i njihovim načinom života. Danas je grad pre svega turistička atrakcija koja je posebno popularna kao lokacija za venčanja.

Coober Pedy, Australija

Stanovnici ovog čudnog grada su traažili način da se sklone od nesnosnih vrućina i pronašli vrlo neobično rešenje. Svoj grad su gotovo u potpunosti „premestili“ pod zemlju. Ovaj grad je poznat i kao glavni grad za eksploataciju poznatog minerala opala. Stoga su stanovnici odlučili da iskoriste veliki broj već zatvorenih rudnika kako bi se u njima sklonili od sunca. Danas pod zemljom možete videti muzej, prodavnice, umetničke galerije, restorane, hotel…

Setenil de las Bodegas, Španija

Setanil de las Bodegas je gradić koji se smestio duž reke Rio Trejo u Cadizu. Takođe se smestio i u steni. Zgrade koji više liče na pećine ugrađene su u klisure što gradu daje potpuno nesvakidašnji izgled. Ova specifičnost privlači turiste, ali je i veoma praktična za građane. Stene iznad kuća prave lep hlad tokom ljetnih meseci pa tako služe kao prirodan štit od vrućina ali i padavina.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike