U ovoj metropoli spajaju se azijaska i zapadnjačka kultura u jednu

04.06.2022

18:23

0

Autor: M. J.

Grad oblakodera smešten na obodu Južnog kineskog mora

U ovoj metropoli spajaju se azijaska i zapadnjačka kultura u jednu
Hong-Kong - Copyright Profimedia

Hong Kong se nalazi na listi najskupljih gradova na svetu pored Singapura, Tokija, Londona. Grad-država, kao što je slučaj i sa Makaom. Hong Kong i Makao jesu deo Narodne republike Kine, ali funkcionušu kao zasebne države. Kinezima iz svih delova Kine je neophodna viza da bi otišli u Hong Kong.

Profimedia
 

Između mora i planina 

U Aziji, na samom jugu Kine, smešten je grad čije obale zapljuskuje Južno kinesko more – Hong Kong. Nedaleko  je smešten Makao, dok se na severu graniči sa gradom Šenžen.Područje Hong Konga je brdovito i planinsko, tako da je samo 25% od ukupne površine naseljeno. Najnaseljenije je poluostrvo Kaulun, potom severni deo ostrva Hong Kong i severni deo novih teritorija.Poseduje plaže, ali je većina njih prljava. Što je plaža udaljenija od samog grada, to je čistija i u njoj je moguće kupanje. Hong Kong je grad prepun zelenila, raj  je za ljubitelje parkova i planinarenja.

Profimedia
 

Predstavlja jedinstveni spoj urbanog i užurbanog načina življenja, blještavih reklama i relaksacije u prirodi kojom je okružen.Leta su vrela i vlažna, dok poneki tajfun stanovnicima (a i turistima) ume poprilično da zagorča život. Tajfuni se najčešće javljaju tokom septembra meseca.Ukoliko zimi duva vetar sa severa, onda bude hladno. Najhladniji meseci su decembar, januar i februar. Pa i tada se temperatura kreće oko 15°C.

Beograd je vazdušnom linijom udaljen od Hong Konga 8.564 kilometara. Kako se radi o ozbiljnoj kilometraži, avion je najbolje rešenje kako bezbedno i brzo stići. Do Hong Konga se može stići za 20 sati sa jednim presedanjem.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike